Tropische-tuin.nl

Eucalyptus mannifera ssp 

praecox

Eucalyptus mannifera ssp praecox is mij aan

eucalyptus mannifera var praecox

geraden door Ian Barclay. Hij schreef dat het voor hem een verassing was, dat deze soort elke keer weer door een koude winter kwam bij hem in Olympia (noord-west Amerika). Hij schreef dat het zeer opmerkelijk is, omdat het nooit erg koud wordt in de boom zijn natuurlijke omgeving in Australië.

Deze Eucalyptus heeft een hele mooie gevlekte stam en lancetvormige blaadjes die naar onder hangen. Deze boom kan eigenlijk niet in Nederland, omdat hij onvoldoende winterhard is. De ondersoort praecox verdraagt redelijk wat vorst. Toch kan ik na een koude winter zien dat de boom wel geleden heeft door de kou, maar hersteld zich razendsnel weer in het voorjaar. De stam is ook al een keer opengebarsten, maar deze is ook al weer dichtgegroeid. Maar hoe winterhard de boom nu wel of niet is, feit is dat ik de boom in 2013 in de tuin heb gezet en hij erin 2020 nog steeds staat.

Verzorging:

Een standplaats op de volle zon, anders gaan de bomen voorover leunen opzoek naar zonlicht. Goede drainage, niet bemesten. In de winter kan je de grond rondom de boom beschermen met bijvoorbeeld tempex platen. Dit zorgt ervoor dat de grond niet bevriest en in de winter en de wortels geen schade oplopen.

Vermeerderen:

Zelf zaaien is hele makkelijke en vooral goedkope manier om aan een mooi exclusief boompje te komen. De meest koudebestendige soorten hebben `cold stratification` nodig. Dat wil zeggen dat je de zaadjes moet voorbereiden in de koelkast en zo een winter nabootst. De zaden moeten eerst door een bepaalde fase heen om tot ontkieming te kunnen komen. Meestal voldoet 3 weken in de koelkast. Ook enkele richtpunten zijn, levensvatbaar zaad is vaak donkerder dan niet levensvatbaar zaad. Groter zaad is vaak ook minder levensvatbaar dan kleiner zaad. 25/30% van levensvatbaar zaad geeft goede zaailingen. Zaai de zaden met een bodemtemperatuur van 20C. Je kan 3 a 4 zaden in een potje zaaien. Zaad kan je 4 tot 5 jaar bewaren.

Winterhard:

Ik vermoed dat de vorst tolerantie ligt rond de -15C??

Verkrijgbaarheid:                        

De onderstaande kwekerijen verkopen Eucalyptussen:

De Groeneprins (Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Koala (De Pol)

Translate »