Tropische-tuin.nl

Eucalyptus parvula

eucalyptus parvula

Eucalyptus parva is helaas nog niet zo indrukwekkend op deze foto, maar dit is hoe de plant er op dit moment uitziet in mei 2020 bij ons in de tuin. 

Ik heb de Eucalyptus parvula gezaaid in 2014 en sinds de zomer van 2017 staat deze plant bij ons in de tuin. Eucalyptus parvula is een hele winterharde Eucalyptus die temperaturen tot -20C verdraagt. Het is een relatief kleine boom die maximaal 10 meter hoog kan worden, maar zal bij ons waarschijnlijk veel kleiner blijven dan in Australië.

Deze soort kent zijn herkomst in een smal gebied van ‘The Great Diving Range in de buurt van Cooma (zuid-oost New South Wales) op een hoogte van 1000 meter. Ik heb nog geen flauw idee waarom deze plant zo moeilijk op gang komt bij ons in de tuin. Ik heb het vermoeden dat deze soort misschien toch beter groeit op droge zandgrond, dan de voormalig (zware) bosgrond waar hij nu in staat. Wij hebben twee verschillende soorten grond in de tuin. Wij hebben droge arme zandgrond op het zuiden voor de loods en aan de westkant van onze woning daar stond vroeger een bos en daar is dus allemaal bosgrond. 

Verzorging:

Een standplaats op de volle zon of halfschaduw. De grondsoort maakt niet veel uit, u kunt deze soort planten in hele zware grond tot zandgrond als de drainage maar wel goed is.

Stekken:

Niet van toepassing

Zaaien:

Zaden kunnen ontkiemen binnen 3-14 dagen op een temperatuur van 20-25C, koude stratificatie is niet nodig.

Winterhard:

-20, maar lange vorstperiodes kunnen ervoor zorgen dat de stam openbarst. De stam groeit meestal na verloop van tijd wel weer dicht. Zelfs als de plant tot de grond afsterft kan deze in het voorjaar weer uitlopen dankzij de lignotuber.

Verkrijgbaarheid:                        

De onderstaande kwekerijen verkopen Eucalyptussen:

 

De Groeneprins (Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Koala (De Pol)

 

 

 


Terug naar de Australische planten pagina

Translate »