Fabiana imbricata ‘violacea’ (Solanacae)

Jaren geleden schreef een Canadese kennis van mij, ‘je moet Fabiana imbricata eens proberen in de tuin’. Deze exotische plant afkomstig uit Chili, staat al tientallen jaren in DE  Botanische tuin van Vancouver.

Hij heeft mij foto`s van deze plant laten zien en het was een joekel van een plant, die eenmaal in bloei erg indrukwekkend was om te zien. Toentertijd kon ik deze plant nergens kopen in Nederland en mijn kennis was zo vriendelijk om mij een klein plantje op te sturen.

Mijn bevinding was dat Fabiana totaal geen moeite heeft met de Nederlandse winters en dus hier gewoon winterhard is, zonder enige vorm van bescherming.

Deze Zuid-Amerikaanse exoot is inheems in de Andes van Bolivia, Argentinië en Chili en geïntroduceerd in 1838 en daarna weer in de vergetelheid geraakt.

Toch raar om te lezen dat deze exotische struik tot dezelfde familie behoort als de tomaten plant en de aardappel plant. De plant houdt van een standplaats op de volle zon en staat het liefst in arme droge grond. Onze plant is in het voorjaar van 2014 aangeplant.

Verzorging:

Volle zon, arme grond en niet verplanten, want dan gaat hij dood.

Vermeerderen:

Neem halfverhoute stekken en stek deze met een hormoongel en bodemverwarming.

 

Winterhard:

Deze plant is al jaren winterhard in de EH. Lohbrunner garden in Vancover, Canada. 

 

Verkrijgbaarheid:

Deze exoot is nu te koop bij Naturalworld in Nederland.

 

Update 15/11/2017

Als tuinman zult u het vast wel kennen dat bepaalde planten te dicht op elkaar groeien en dat de ene plant maar een ander plekje moet krijgen in de tuin, zodat hij meer de ruimte krijgt.
Dat had ik ook met deze plant, ik heb hem verplaatst in de tuin zodat hij alle ruimte had om mooi te groeien. Een maand later was de plant helemaal bruin geworden en was helaas dood gegaan.
Dus een wijze les met Fabiana is om gelijk een goede standplaats uit te zoeken waar hij genoeg ruimte heeft om te groeien.
Ik ga deze plant zeker nog een keer proberen omdat ik er van overtuigd ben dat hij winterhard bij ons is op een beschutte plek.Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina