Tropische-tuin.nl

Franklinia alatamaha (Theaceae)

Franklinia alatamaha Franklinia is een bladverliezende meerstammige struik of boom die 9 meter hoog kan worden.

De ontdekking van de plant

De soort behoort als enige tot het geslacht  Franklinia en de plant is vernoemd naar Benjamin Franklin. In 1765 is de plant voor het eerst ontdekt door de Amerikaanse botanicus John Bartram en zijn zoon William Bartram langs de Altamaha River in de Amerikaanse staat Georgia. In 1776 werden zaden verzameld door William om de plant te kunnen kweken in hun tuin in Philadelphia, later werd dit de ‘Bartram’s Garden’.

De plant werd voor het laatst in het wild waargenomen in 1803, door de Engelse kweker John Lyon. Daarna werd hij beschouwd als ‘in het wild uitgestorven’. Alle planten die wij nu nog kennen van de Franklinia stammen af van de planten die zijn gekweekt door de Bartrams.  Er is zelfs een ‘John Bartram Association’ in het leven geroepen, dat is een organisatie die verbonden is aan de Bartram’s Garden. Deze organisatie registreert de plaatsen waar Franklinia alatamaha wordt gekweekt.

Beschrijving van de plant

De afwisselend geplaatste bladeren zijn smal, langwerpig-lancetvormig, getand en tot 20 cm lang en aan de bovenzijde glanzend donkergroen. In de herfst verkleuren de bladeren voordat ze afvallen naar diverse tinten oranje, rood en paars. De plant bloeit van de late zomer tot de vroege herfst. De bloemen lijken op die van Camellia en zijn tot 8 cm breed, komvormig en zoetgeurend. Ze bestaan uit vijf witte kroonbladeren en een centrum van helder gele meeldraden die de witte stamper omgeven. De vruchten zijn bolvormige, 1,5-2,5 cm grote, houtige doosvruchten.

Verzorging:

Deze plant groeit goed in goed gedraineerde en voedselrijke, zure grond.
Ik heb gelezen dat hij niet kan overleven op kleigrond, maar in Amerika staat hij in het Barlett arboretum gewoon op kleigrond.

Vermeerderen:

De plant kan vermeerderd worden door stekken of door zaaien maar verdere informatie hierover ontbreekt mij.

Winterhard:

Volgens de site Dave`s garden is de plant winterhard tot -23C link.

Verkrijgbaarheid:

H.Kolster

Esveld

Rein en Mark Bulk

Update 17/11/2017

Helaas is de plant in een warme zomer in hetzelfde jaar van aanplanten doodgegaan.
Ik denk dat de plant veel te droog heeft gestaan en daardoor niet is aangeslagen.

Verdere informatie

Het schijnt dat er een hybride in omloop is tussen Franklinia alatamaha and Schima argentea. Deze wordt verkocht onder naam Mountain schimlinia (x Schimlinia floribunda).

Hier vind u een zeer interessant PDF artikel geschreven door het Arnold Arboretum over Franklinia alatamaha.


Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »