Tropische-tuin.nl

Gaultheria hispida (Ericaceae)

Gaultheria hispida

Gaultheria hispida is een zeer decoratieve dwerg tot middelgrote groenblijvende struik die groeit in de regenwouden van Tasmanie. In zijn natuurlijke omgeving wordt deze struik ongeveer 1 meter hoog, bij 1 meter breed. De plant heeft rode haartjes op de nieuwe groei en bloeit omstreeks april met sierlijke witte bloemen en daarna volgt wit fruit. Bij ons staat deze Gaultheria op een plekje in de halfschaduw en deze plant staat al vanaf 2014 bij ons in de tuin. Dit is echt typisch een Gaultheria soort die je nergens tegenkomt in Europa, althans ik heb deze soort nog nergens gezien op internet of bij een kwekerij in Europa. De plant is dus echt een collecters item voor in de tuin, de plant is extreem zeldzaam, winterhard, hij bloeit en maakt ook nog een fruit aan, wat wil je nog meer 🙂

Verzorging:

Doet het goed op een koele plek in de openschaduw in vochtige goed gedraineerde grond met een Ph van 6 of minder. Als men deze plant opkweekt in pot dan zal dat de groei en bloei reduceren.

Stekken:

Deze plant is goed te stekken van halfverhoute stekken of door middel van afleggers.

 

Zaaien:

Het is zeker mogelijk om deze plant te vermeerderen uit zaad, maar de zaailingen groeien in het begin erg langzaam.

Winterhard:

-15C of misschien wel iets meer.

Verkrijgbaarheid:

Waarschijnlijk nog nergens te koop, maar voor de liefhebber ben ik natuurlijk altijd bereid om een paar stekjes af te staan.

Update:

De plant staat bij ons in de tuin vanaf 2016 en sinds die tijd merk ik dat de plant er veel gezonder uitziet dan in pot. Om een of andere reden is het lastig om deze plant mooi te houden in pot.

Meer informatie:

Het schijnt dat Gaultheria miqueliana mooier blad heeft en meer bloemen dan G. Hispida, maar het is mij niet bekend of Gaultheria miqueliana ook vorst verdraagt

 
 
 
Translate »