Tropische-tuin.nl

Search
Generic filters

Grevillea (Proteaceae)

De Grevillea is een geslacht van 360 soorten groenblijvende planten uit de Proteaceae familie. Ze zijn endemisch in Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië, Indonesië en Sulawesi, maar in Australië komen verreweg de meeste soorten voor. De Grevillea is vernoemd naar Charles Francis de Greville. De Grevillea kent bodembedekkers, lage struiken, kleine tot middelgrote en grote bomen en is nauw verwant aan de Hakea. Het grootste verschil is dat de Hakea grote, sterk verhoute zaaddozen vormt. 

grevillea australis

Grevillea australis

De G. australis is de enige Grevillea die van nature voorkomt in Tasmanië en komt ook voor in koudere gedeeltes van Australië. Het is de meest winterharde Grevillea en zal in ons land ook winterhard zijn en kan uitgroeien tot een struik van 0.2 – 2.5 meter hoog, en bloeit met witte bloemen. De soort is variabel en er zijn meerdere selecties verkrijgbaar, zoals bodembedekkers of planten die meer in de hoogte groeien. 

De Grevillea australis staat sinds 2013 bij ons in de tuin en heeft nog nooit schade gehad.

grevillea big red

Grevillea ‘Big Red’

Deze kruising tussen juniperina en victoriae heeft de commerciele naam Grevillea ‘Big Red’ gekregen. Deze struik wordt 3.5 meter hoog en 2.5 meter breed. De blaadjes zijn glimmend en donkergroen. De bloemen zijn groot en hangend. De plant houdt van een plekje in de volle zon en goede drainage. De bloei vindt plaats in de late winter tot in het vroege voorjaar. Deze soort staat vanaf 2013 bij ons in de tuin.

 

grevillea miqueliana

Grevillea miqueliana

Deze Grevillea is endemisch in Oost-Victoria. De plant heeft ovaal donkergroene blaadjes. Schijnt goed droogte tolerant te zijn volgens de literatuur, maar mijn ervaring is daar anders in. Het is mij nog onbekend wat de bloemkleur is aangezien deze variabel kan zijn. De plant doet het niet goed in de tuin. In de zomer worden de blaadjes geel en hij groeit niet goed. Waarschijnlijk staat de plant toch veel te droog en moet ik toch veel meer water te zijn.

grevillea rosmarinifolia

Grevillea rosmarinifolia 

Deze soort hebben wij gekregen van kwekerij Merrigum en het is echt een blikvanger in de tuin. De soort rosmarinifolia lijkt veel op juniperina maar ik vind de rosmarinifolia in bloei veel mooier. De plant is tot heden goed winterhard bij ons in de tuin.

grevillea victoriae

Grevillea victoriae

Wij hebben verschillende soorten van deze plant in de tuin.

Grevillea victoriae ‘Marshall Olbrich’ is één van  de hardste cultivars van de Grevillea,  

Grevillea victoriae ‘Murray Valley Queen’ staat bij ons in de tuin sinds het voorjaar van 2020. Helaas is de kluit in tweeën gebroken, toen ik de plant uit de pot wou halen, maar gelukkig heeft de plant er niet onder geleden en loopt hij aan alle kant weer uit. 

Grevillea victoriae afkomstig uit Dicksonsfall Creek, Australie is een struik die 1 tot 3.5 meter breed en hoog wordt. Deze soort is inheems in de staten oost-Victoria en zuid-New South Wales op 1000 meter hoogte of hoger. De plant maakt zijn bloemknoppen aan in de zomer en bloeit in de late herfst met rode bloemen. Onze plant is geselecteerd op Dickson Fallstrack in Australië en op deze plek trek de vorst heel diep de grond in. Volgens vrienden schijnt het dat deze victoriae ook veel kleinere blaadjes heeft dan andere exemplaren komen. De bloeiperiode is oktober/ november.

Update: Grevillea victoriae ‘Dickson Fall heeft het een behoorlijke poos uitgehouden in de tuin, ik denk wel een jaar of 4, 5. Helaas had de plant niet echt een goed wortelgestel en zijn er konijnen gaan graven rondom de plant en is het wortelgestel beschadigd, met als gevolg dat de plant een paar maand later dood was. 

Verzorging: 

Volle zon, geen mest geven met fosfaat erin (Osmocote kan wel, dat is slow release).

Stekken: 

Stekken schijnt makkelijker te zijn dan zaaien.

Zaaien: 

De meeste soorten hebben koude stratificatie nodig om te kunnen ontkiemen.

Winterhard: 

De soort australis is de meest winterharde Grevillea en moet in ons klimaat volledig winterhard zijn. De andere genoemde grevilleas kunnen veel vorst hebben, maar hoeveel is mij nog niet bekend.

Verkrijgbaarheid:

  • Verschillende Grevillea soorten worden aangeboden door kwekerij Rein en Mark Bulk in Boskoop.
  • Zaden zijn oa. te bestellen bij Wildseeds Tasmania. In Engeland is de plant wel goed verkrijgbaar, maar dan moet je weer het geluk hebben dat ze verzenden naar Nederland.

Update 2019: G. victoriae ‘Dickson Falls’ is doodgegaan omdat de plant is aangevreten door konijnen. G. alpivaga is niet winterhard gebleken. Een kleine plant van G. victoriae ‘Marshall Oblrich’ is doodgegaan in een koude winter, maar een grotere plant krijgt nu een herkansing bij ons in de tuin.

 

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »