Tropische-tuin.nl

Hesperaloe (Asparagaceae)

hesperaloe parviflora
Hesperaloe parviflora in bloei bij ons in de tuin

Hesperaloes zijn in het algemeen Mexicaanse planten uit de agave-onderfamilie (familie van asperges).

Wat de Hesperaloe precies van de Yucca onderscheidt is niet erg duidelijk, hoewel er in de literatuur enkele algemene verschillen zijn genoemd: wortels zijn vezelig en relatief ondiep, meer als een Agave dan als een Yucca.  De bladeren worden meestal langs hun lengte gerold of gekruld en altijd met vezelige strengen, die van de randen komen. Ze verspreiden zich door ondergrondse wortelstokken, zoals slechts enkele Yucca’s en Agaves dat doen en hun bloemenanatomie is enigszins anders dan die van de Yucca

De bloempluimen van Hesperaloes lijken meer op die van sommige Agaves , lang en soms gebogen met relatief kleine bloemen over een groot deel van hun lengte.

Er zijn ongeveer 5-7 soorten Hesperaloe, afhankelijk van de interpretatie. Hesperaloe parviflora is verreweg de bekendste in de teelt, deze is volledig winterhard en bloeit onafgebroken door.

Hesperaloe parviflora

Hesperaloe parviflora, wordt in Amerika ook wel Red Yucca, False Yucca, Texas Red Yucca genoemd: Dit is een kleinere soort met klonterige, stijve, licht gebogen bladeren die inheems is in Texas (waar hij vrij zeldzaam is) en Mexico.

Deze plant komt echter veel voor in de landschapsarchitectuur van veel delen in het zuiden van de VS. Hij komt zelfs voor aan de oostkust, omdat deze plant een hoge tolerantie voor kou heeft, en een enigszins vochtig klimaat goed lijkt te tolereren. De plant is ook zeer droogte tolerant en doet het geweldig als potplant.

Het beste kenmerk van deze soort zijn de opzichtige roze pluimen van bloemen die bijna een half jaar bloeien, vandaar de naam Red Yucca.

Wij hebben deze soort gekocht bij Gardenpalms in Erica en het is een aanwinst voor de tuin, deze plant bloeit het hele voorjaar tot aan het einde van de zomer door.

 

Verzorging:

Volle zon, goede drainage

Vermeerderen:

Delen of door zaaien

Winterhard:

Deze plant moet volledig winterhard zijn in Nederland en België.

Verkrijgbaarheid

Gardenpalms in Erica

Update:

Een hele grote plant van Hesperaloe parviflora staat bij ons in de tuin sinds het voorjaar van 2020. 

 

 

 

Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »