Tropische-tuin.nl

Illicium (Illiciaceae)

Illicium is afkomstig uit de gematigde tot subtropische streken van Oost-Azië en het Amerikaanse continent. Het geslacht Illicium omvat zo`n 42 soorten groenblijvende struiken en bomen die worden aangeplant om hun mooie bladeren en heerlijk geurende bloemen. Het geslacht is nauw verwant met de Magnolia en de bloemen lijken ook erg op die van de Magnolia. De vruchten hebben in elke lob een zaad en hebben de vorm van een achtpuntige ster.
Illicium verum is de leverancier van steranijs, die specerij die veel in de Chinese keuken wordt gebruikt. De naam Illicium komt uit het Latijn en betekend ‘verlokkend’.

Wij hebben de onderstaande soorten in de tuin die allemaal goed winterhard zijn.

Illicium floridanum

Ook wel ster anijs genoemd, Is inheems in het Zuid-Oosten van Amerika en met name in de staten Florida en Louisiana. Is gerelateerd aan de Chineese Illicium maar is niet eetbaar en erg giftig. Het diep groene, leerachtige, lancetvormige blad is uiterst aromatisch, maar ruikt niet altijd even aangenaam.

De plant staat bij ons op het westen en staat in zandgrond die zeer goed draineert. Ik bescherm onze Illicium floridanum nooit in de winter en is geheel winterhard.

Illicium anisatum

Illicium anisatum

Wordt ook wel Japanse steranijs genoemd en is inheems in Japan. Deze plant staat bekend om zijn aromatische schors die in Japan en China als wierook wordt gebruikt. De plant groeit langzaam uit tot een hoogte en breedte van 6 meter. Het blad is aromatisch en donkergroen. De plant doet het bij ons toch iets minder goed dan Illicium floridanum. Misschien heeft het met de standplaats te maken of misschien is floridanum toch beter winterhard dan anisatum dat is mij nog niet helemaal duidelijk.

illicium henry

Illicium henry

Illicium Henryi is inheems in West-China. Het is een bladhoudende struik met blaadjes van ongeveer 10 tot 15 cm lang en bloeit met rode bloemen die een doorsnee hebben van 2.5 tot 3 cm. Hij is bij ons zonder enige bescherming goed door de winter gekomen

Illicium oligandrum

Deze Illicium is inheems in China en kan daar in zijn natuurlijke omgeving uitgroeien tot een boom van 12 meter hoog. Ik heb deze Illicium gekocht in het voorjaar van 2015 bij Henny Kolster. Deze soort doet het erg goed bij ons in de tuin en heeft nog geen winterschade gehad.

Verzorging:

Illicium doet het goed in de halfschaduw en schaduw en houden van een vochtige, zandige, kalkarme bodem met bladaarde erdoor.

Stekken:

In de zomer vermeerderen door stek en in de herfst door afleggers.

Zaaien:

Helaas heb ik geen informatie hoe Illicium gezaaid dient te worden.

Winterhard:

De genoemde soorten zijn winterhard bij ons in de tuin. Het is wel aan te raden om de plant te beschermen met vliesdoek, tegen de uitdrogende Oostenwind.

Verkrijgbaarheid:

H.Kolster
Esveld
Rein en Mark Bulk

Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over Illicium.Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »