Tropische-tuin.nl

Kniphofia (Asphodelaceae)

kniphofiaKniphofia is geslacht van ongeveer 70 beschreven soorten en is endemisch in Afrika.  De meeste soorten komen met name uit  Zuid-Afrika.
Als de Kniphofia eenmaal in bloei staat, is het waar een spektakel in de tuin. 
In de zomer komt er een lange steel uit de plant, die bij sommige soorten maar liefst 2 meter hoog kan worden en dan volgen de schitterende buisvormige bloemen. 

Geschiedenis

In 1794 creëerde Moench het geslacht Kniphofia, ter ere van de ‘Duitse medicus’ Johannes H. Kniphof.
Johannes H. Kniphof verzamelde In Erfurt een groot en indrukwekkend herbarium, waarover hij in 1733 voor het eerst een werk publiceerde met de titel “Botanica in originali“.
Men beschouwd het als het magnum opus van Kniphof en het zou het uiteindelijk in verschillende edities worden gepubliceerd.
De Engelse algemene naam voor deze plant is ‘poker’ of ‘red hot pokers’ vanwege de bloemblaadjes die vaak rood of oranjerood zijn.

Interessante soorten

Kniphofias zijn te koop bij elk tuincentra, maar de interessante soorten kom je daar nauwelijks tegen.
Daarvoor moet je soms het internet afstruinen of naar gespecialiseerde kwekerijen gaan.

kniphofia caulescens

Kniphofia caulescens
Kniphofia caulescens in Zuid-Afrika

Deze vuurpijl komt voor tot 3000 meter op de Drakensbergen in Zuid-Afrika en groeit vaak in moerassen op hooggelegen berghellingen in Zuid-Afrika. 

De plant heeft schitterend, grijsachtig breed loof en de dikke bloemen.

De Basotho bevolking in Zuid-Afrika beschouwd de plant als heilig en wordt vaak in de buurt van hun hutten gekweekt, de plant moet hun beschermen tegen bliksem. 

2018 update: In de zomer van 2018, heb ik heb drie zelf gezaaide Kniphofia caulescens plantjes in de tuin gezet.

Kniphofia northiae

Kniphofia northiae

Deze vuurpijl is werkelijk een schitterende, zeer robuuste soort die maar liefst 1,7 m hoog kan worden en in tegenstelling tot andere kniphofias ook nog een stam aanmaakt.De plant heeft grote aloë-achtige bladeren en een dichte bloeiwijze, met witachtige of oranjerode tot gele bloemen.

Kniphofia northiae wordt vaak gevonden tot op een hoogte van 3000 meter op berg grasland, stroombankenbasalt kliffen en is bij ons volledig winterhard.
Deze plant is vernoemd naar Marianne North (1830-1890), een botanische kunstenaar die planten over de hele wereld schilderde.

2018 update: Ik heb deze soort in de tuin staan sinds 2018 en in 2020 maakt de plant allemaal uitlopers aan. Deze uitlopers kan je afsnijden en gaan stekken. Zo`n stek kan wortelen binnen 4 weken en het gebruik van hormoon gel, zoals Clonex is niet nodig.

kniphofia linearifolia in bloei bij ons in de tuin

Vermeerderen:

Door delen of door zaaien.

Winterhard:

Beide planten zijn hier volledig winterhard

Verkrijgbaarheid:

Kniphofia caulescens:  Tuingoed Foltz en de Hessenhof.
Kniphofia nortiae: opvallende planten

Andere Kniphofia soorten die wij in de tuin hebben:

  • Kniphofia uvaria ‘Nobilis’: staat bij ons in de tuin sinds het voorjaar van 2020 en het schijnt dat deze soort bloemen krijgt tot twee meter hoogte.
  • Kniphofia ‘Red Poker’: staat jarenlang bij ons in de tuin en deze soort heeft volledig rode bloemen
  • Kniphofia linearifolia: Een hele mooie soort, met diepgroen blad. Wordt maximaal 1,8 m hoog, de bloemknoppen zijn samengesteld uit oranje knoppen die in het midden van de  zomer opengaan voor lichtgele bloemen. Inheems in Zuid-Afrika, waar het vaak groeit in vochtige gebieden. 

Andere leuke soorten om te proberen:

  • Kniphofia uvaria ‘Nobilis’: Mooie soort die bloemen krijgt tot 2.00 meter hoogte.
  • Kniphofia buchananii: Zeldzame Kniphofia met gele geurende bloemen.
  • Kniphofia pauciflora: Dwerg kniphofia, gele bloemen en zeer zeldzaam.
 
 
 
Translate »