Tropische-tuin.nl

Leptecophylla juniperina var. parvifolia (Ericaceae)

Leptecophylla juniperina var parvifoliaLeptecophylla juniperina var. parvifolia is een smalle compacte struik wordt ongeveer één meter hoog en breed. De plant groeit in koude en natte gebieden op ongeveer 1200 meter hoogte vaak in de buurt van Eucalytpusbossen. De bloei bestaat uit talloze kleine crème klokvormige bloemen die worden gedragen in de bladoksels; mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten. Daarna volgen  sierlijke roze/rode bessen die zo wat de hele plant bedekken. De donkergroene blaadjes zijn 6 mm lang, lancetvormig en zijn een beetje stekelig. Leptecophylla werd vroeger geclassificeerd in het geslacht Cyathodes. De complete naam was vroeger Cyathodes parvifolia en is dus nu veranderd in Leptecophylla junuperina var. parvifolia. De plant wordt bevrucht door zijn eigen stuifmeel, er is dus geen tweede plant nodig om mooie sierlijke bessen aan de plant te krijgen.

LeptecophyllaVerzorging:

Een koele standplaats in de open schaduw in vochtige zure grond met goede drainage.

Stekken:

Deze plant is zeker te vermeerderen uit stek, maar het schijnt niet makkelijk te zijn.

Zaaien:

Het is behoorlijk moeilijk om zaden te ontkiemen en een kennis van mij heeft er tien jaar over gedaan om maar één zaailing te krijgen, dus indien mogelijk heeft stekken de voorkeur.

Winterhard:

De plant staat vanaf 2016 in de tuin en heeft nog nooit schade gehad.

Verkrijgbaarheid:

Voor zover ik weet is deze plant niet te koop in Europa, maar voor de echte liefhebber ben ik natuurlijk wel bereid om een keer wat stekjes af te staan.


Update:

De plant staat sinds het voorjaar van 2016 in de tuin en is winterhard bij ons.

Meer informatie:

Key to Tasmanian Vascular Plants
Terug naar de Australische planten pagina

Translate »