Tropische-tuin.nl

Leptospermum grandifolium

leptospermu grandifoliumOok dit is een hele winterharde Leptospermum en deze soort heeft nog nooit schade gehad bij ons in de tuin. Wordt voorzover ik weet niet aangeboden en je zal hem dus zelf moeten kweken uit zaad (of stekken van iemand). In Australië wordt het een struik van 1.5 meter hoog of een boom van 6 meter hoog. Deze Leptospermum is inheems in de staten New South Wales en Victoria en groeit daar op rotsachtig terrein op bergachtig of alpen niveau. De gemiddelde regenval in zijn natuurlijke omgeving is 700 mm tot meer dan 1000 mm met normaal gesproken geen droogte seizoen. De plant heeft blaadjes met een grootte van 10-35mm lang en 3-8mm breed. De bloemen hebben diameter van 18 mm. Een synoniem is Leptospermum lanigerum var. grandifolium. Het is aan te raden om deze struik op de zon te plaatsen terwijl hij in Australië op de schaduw moet.

Verzorging:

Volle zon, goede drainage, de eerste jaren beschermen in de winter.

Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.                                                      

Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.

Winterhard:

Deze plant is op een beschutte plek bij ons in de tuin volledig winterhard.

Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij Nindethana in Australië.

Update:

Deze plant is perfect winterhard bij ons in de tuin. Omdat ik ruimte vrij moest maken om te beginnen met een experiment Banksia canei, heb ik de Leptospermum grandifolium op een andere plek neergezet in de tuin. Deze plek is onbeschut en ik denk dat hij het op deze plek ook prima kan doen. Zo kan ik de Banksias een beschut plekje geven voor een zuidmuur. De grandifolium vond het verplanten niet zo leuk en was half dood en had heel veel bruin blad. De plant is in 2020 super goed hersteld en is helemaal gesetteld.

Terug naar de Leptospermum pagina
Terug naar de Australische planten pagina

Translate »