Tropische-tuin.nl

Leptospermum rupestre (myrtaceae)

leptopsermum rupestre

De Australische Leptosperum rupestre is winterhard gebleken bij ons in de tuin en volgens de literatuur kan hij temperaturen aan tot maar liefst -20C. De plant heeft sierlijke kleine bloemen en wordt 2 meter hoog. Ik heb onze planten zelf gekweekt uit zaad dat ik besteld heb bij de Australasian plant society UK en ze staan al vanaf 2014 in de tuin bij ons. Geef de Leptospermum rupestre een plekje op de volle zon of eventueel in de half schaduw. Volgens de literatuur kan de plant schade oplopen bij temperaturen onder de –12C en het schijnt gevaarlijk te worden bij –20C. In Australië hebben planten –20C overleefd, maar dit kan alleen als de grond niet te diep bevriest. In Australië ligt er bijna altijd een dik pak sneeuw en zodoende kunnen veel planten hele lage temperaturen aan, omdat de grond niet te diep bevriest. Deze plant is niet vatbaar voor ziektes en plagen.

Verzorging:

Volle zon, goede drainage, de eerste jaren beschermen in de winter.

Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel zoals Clonex om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week tot 6 weken.

Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode).
Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.

Winterhard:

Leptospermum rupestre ‘Highland Pink’ was niet winterhard bij ons, de gewone Leptospermum rupestre is hier wel winterhard.

Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij 

Nindethana
Wildseeds Tasmania

Update:

Leptospermum rupestre ‘Highland Pink’ hebben wij niet meer in de tuin, maar ik heb de Leptospermum rupestre wel opnieuw gezaaid en de zaailingen heb ik alle 5 in in de zomer van 2014 in de tuin gezet.

 

 

Terug naar de Leptospermum pagina
Terug naar de Australische planten pagina

Translate »