Tropische-tuin.nl

Lomandra longifolia (Xanthorrheaceae)

lomadra longifoliaLomandra longifolia is een Australische siergras en een aanwinst voor de tuin. De plant is winterhard en is opgewassen tegen zeer moeilijke omstandigheden. De plant groeit van nature in  zandgrond, moerassen en op natte plekken op de montane zone aan de oevers van beken, rotsachtige heuvels, kliffen en open bossen in Australie. De groene bladeren zijn glanzend groen zijn 40 cm lang tot maximaal 1 meter en zijn meestal hoger dan de bloemstengel.

De bloemen van de Lomandra longifolia zijn geurend en tweehuizig, de vrouwelijke bloem vaak een beetje langer of groter dan de mannelijke bloem. De penitrant ruikende nectar op bloemen kan kevers aantrekken. In Australie gebruikte de inheemse bevolking de bladeren voor manden en voor netten en het schijnt dat een deel van de plant eetbaar is, maar dat zou ik maar niet gelijk uitproberen.

Verzorging:

Om te groeien heeft de plant vochtige grond nodig, maar deze plant kan ook uitstekend tegen droogte, maar zal dan minder hard groeien.

 

 

lomandra longifoliaWinterhard:

De plant is al jaren winterhard in Wirral (net onder Liverpool). De plant komt hier in Schoonebeek goed door elke winter, maar soms wat dode bladpunten na de winter.

Vermeerderen:

Door delen of door zaaien. U kunt onder andere hier zaden bestellen

Verkrijgbaarheid:

Verschillende Lomadra soorten zijn te koop in Engeland of in Frankrijk

Update:

Lomandra longifolia staat sinds de zomer van 2015 in de tuin.

In 2020 heb ik de volgende nieuwe soorten besteld: Lomadra tanika en Lomadra whitesands.

Meer informatie:

Australia National Botanic Gardens (ANBG)

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »