Tropische-tuin.nl

Luma chequen (Myrtaceae)

luma chequen Luma chequen groeit van nature in het andesgebergte in Chili en Argentinië.

Volgens het internet blijft het vaak een struik en groeit zelden uit tot een kleine boom. De plant is bladhoudend en produceert eetbare zwart/ paars bessen. De bloemen zijn wit en verspreiden een aangename geur in de tuin. De plant groeit in gebieden met een hoge luchtvochtigheid in de buurt van water. Wij hebben onze plant gekregen van een kennis die onze tuin kwam bekijken en de plant doet het nog steeds hartstikke goed bij ons in de tuin.

Verzorging:

Deze plant groeit van nature in de buurt van meren en rivieren en zal dus van vochtige grond houden.

Vermeerderen:

Door stekken of door zaaien. Ik vermoed dat stekken de beste manier is om de plant te vermeerderen. Hier vindt u een wetenschappelijk artikel over het vermeerderen van Luma Chequen.

Zaaien:

Ik heb geen ervaring of informatie m.b.t. het zaaien van Luma chequen zaden.

Winterhard:

Het schijnt (kan ik niet bevestigen) dat Luma Apiculata beter winterhard is dan Luma chequen, maar de laatste heeft het voordeel dat het beter is opgewassen tegen droogte.
Helaas is onze plant doodgegaan in de winter.

Verkrijgbaarheid:

Esveld, Natural World

Update:

De plant staat sinds de zomer van 2015 in de tuin bij ons.

Update 14-11-2017

Het ziet er naar uit dat deze plant erg goed winterhard is bij ons in de tuin. Ik kan niet anders concluderen dat de plant er super gezond uitziet en het echt naar zijn zin heeft. Ik zal de plant toch een beetje moeten verplaatsen in 2018 omdat hij veel te veel op onze Pittosporum en de Acacia obliquinervia staat en hij moet toch een beetje de ruimte krijgen dat hij kan groeien.

Update 2020:

Helaas heb ik de plant niet meer in de tuin omdat hij de winter niet heeft overleefd van 2018/2019

Meer informatie:

Chile Bosque

Museo flora Chile Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »