Tropische-tuin.nl

Magnolia grandiflora (Magnoliaceae)

magnolia grandifloraDe Magnolia grandiflora is inheems in het zuidoosten van Noord-Amerika en kan in zijn natuurlijke omgeving maar liefst 37 meter hoog worden.

De boom is inheems van Zuid-Virginia tot centraal Florida en Oost-Texas.

De grootst genoteerde boom staat in Smith County (Mississippi) en is 37.2 meter hoog en heeft een stam diameter van 1.97 meter, de boom zal bij ons lang niet zo groot worden.

Beschrijving

De donkergroene bladeren van de Magnolia grandiflora zijn vrij groot en leerachtig en zijn tot 20 cm lang en 7 cm breed en hebben meestal met een roestbruin, behaarde onderkant.

De Choctaw en Koasati stammen gebruikten de schors van Magnolia grandiflora als dermatologische hulpmiddelen en voor hun nieren. De sterk geurende bloemen zijn wit van kleur en kunnen wel 30 cm groot zijn. De bloemen hebben zes tot 12 bloemblaadjes met een wasachtige textuur.

De boom is bij ons in Schoonebeek volledig winterhard en wordt ook niet beschermd in de winter. Het is wel noodzakelijk om de boom te planten op de volle zon. 

Verzorging:

Uit de wind, direct zonlicht in de zomer, lichtzure bodem, rijk aan humus, vochtige grond en goed doorlaatbaar. Geef een mulch laag rondom de voet van de plant. Geef de plant elke voorjaar wat compost en verteerde stalmest. (gestrooid op de grond). Eventueel elk jaar wat lavameel geven, dit voorkomt dat de bodem te zuur wordt. Ook kan je in het voorjaar een handvol Kieseriet(Mg) geven voor mooie groene bladeren.

magnolia grandiflora

Stekken:

Enkelvoudig afleggen of marcotteren is een betere oplossing en geeft minder kans op mislukking.
Gebruik jonge twijgen die u in het voorjaar in de grond buigt.


Winterhard:

Magnolia grandiflora is volledig winterhard in Nederland.

Verkrijgbaarheid:

Arborealis
Esveld
Rein en Mark Bulk en vele andere kwekerijen.


Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over de Magnolia grandiflora.

Translate »