Tropische-tuin.nl

Michellia yunnanensis (Magnoliaceae)

Michellia yunnanensis

Michelia yunnanensis is endemisch in China en Vietnam en komt oorspronkelijk uit de bergen van het Yunnan district (Zuid China en Noord Vietnam).

In Yunnan groeit deze Michelia in dennenbossen, waar zijn wortelsysteem begraven is onder een dikke mulch laag van afgevallen dennennaalden. In China wordt hij ‘Pe Tai Xian’of ‘Yun Nan Hang Xiao’ genoemd.

Hij bloeit met parel witte of crème witte bloemen, met heldere gele meeldraden. De bloemen zijn heerlijk geurend, maar geuren niet zo sterk als bij de Michelia alba. Op het internet is weinig informatie te vinden over deze Michelia en in cultivatie is hij vrijwel onbekend.  

Hij bloeit bij ons in Nederland in mei. De eerste bloemen waren bij ons te zien op 14-05-2010. De plant is bij ons in de tuin volledig winterhard.

Verzorging:

Volle zon, of halfschaduw, licht zure grond, mulch laag, zomers de grond vochtig houden, in het geval van gele blaadjes extra ijzer geven. Beschermen tegen de uitdrogende noordoosten wind.

 

Stekken:

Neem halfverhoute stekken van 10-15 cm lang, met twee of drie blaadjes. Maak onderaan de stek een wond en dip de stek in 7500 ppm IBA groeihormoon. Plaatst de stekken onder mist of trek een plastic zak over de pot. De stekken zijn de eerste 2 weken een hoge luchtvochtigheid nodig om te wortelen. Daarna kan je de luchtvochtigheid afbouwen. Het is mogelijk om 60% van de stekken te bewortelen.

Zaaien:

Als er een oranje substantie op de zaden zit, moet men de zaden voor een week laten weken in water. Haal na een week de zaden uit het water en veeg de oranje substantie van de zaden. Droog de zaden voor een paar uur en stop ze in een glas, gevuld met een vochtig zaaimedium in de koelkast. Waarschijnlijk zijn alle Magnoliaceae 90 dagen koude stratificatie nodig. Zaai daarna als het eenmaal voorjaar is de zaden buiten in een potje en bedek ze met 0.5 cm zand. De zaden zullen binnen 4 weken ontkiemen.

Winterhard:

Michelia yunnanenis is bij ons winterhard in de tuin. In sommige winters heeft de blad wat bladschade, maar hersteld zich altijd in het voorjaar.

Verkrijgbaarheid:

Esveld 
Rein en Mark Bulk

Update:

Ergens in Eindhoven 3 exemplaren staan van 15 jaar oud, die maar 2.5 meter hoog zijn, maar toch het levende bewijs vormen dat ze winterhard zijn.

De naam Michelia yunnanensis is sinds nog niet zo lang geleden door de Magnolia vereniging veranderd in Magnolia yunnanense (of synoniem Magnolia dianica).

De volgende Michelia soorten zijn winterhard gebleken bij kwekerij Hulsdonk: 

Michelia maudiae
Michelia figo var. Crassipes
Michelia chapensis

 


Terug naar de Aziatische planten pagina

Translate »