Tropische-tuin.nl

Moraea (Iridaceae)

moraea alticola

Herkomst

Moraea is een enorm geslacht uit de Iridaceae familie en de meeste van de meer dan 220 soorten Moraea komen voor in Afrika.
Je vindt ze vooral ten zuiden van de Sahara, met meer dan 120 soorten afkomstig uit de Kaap-bloemenprovincie Zuid-Afrika.

Vandaag de dag vind je deze plantengroep terug in Afrika, de Middellandse Zee en Centraal- en Zuidwest-Azië. 

De naam

Het geslacht werd voor het eerst beschreven in 1758 en is een ‘eerbetoon’ aan de Engelse botanicus Robert More.

Beschrijving

Moraeas hebben irisachtige bloemen en de knollen van sommige soorten worden soms gebruikt als voedsel. Maar meestal zijn ze te klein en sommige soorten zijn onaangenaam en zelfs giftig. 

Sommige Moraea soorten groeien in de zomer, maar de meeste zijn winter groeiend en velen hebben paarse of gele bloemen, die eruit zien als miniatuur baardeloze irissen.

Winterharde soorten

In 2016 en 2017 hebben we een poging gedaan om Moraea alticola te kweken uit zaad. Deze soort staat bekend als de winterhardste van het geslacht, maar het is ons helaas niet gelukt om de zaden te ontkiemen. Na wat speurwerk kwamen wij erachter dat de plant te koop is in Engeland en hebben we daar maar twee Moreae alticola plantjes besteld. De planten staan sinds 2019 bij ons in de tuin, en eentje bloeide al in 2020.

Moraea alticola: De meest winterharde van de soort

Herkomst

Moraea alticola heeft een lange levensduur en komt uit de hogere delen van de Drakensbergen in KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika en komt ook voor in Lesotho. Het is de grootste en meest robuuste plant van het geslacht.

Beschrijving:

De plant heeft één solitair blad en een hele mooie bloemen die een uitzonderlijke licht gele kleur hebben, met donkergele nectargeleiders.

Verzorging:

Deze soort doet het goed in de volle zon, in goed doorlatende, rijke tot gemiddelde grond

Vermijd zware kleigrond en concurrentie van andere planten, daar houdt het niet van. Deze Moreae gedijt ook goed in rotstuinen.

Moraea huttonii

moraea_huttoniiMoraea huttonii is een bolvormige vaste plant die een hoogte van 1 meter kan bereiken. Het is een winterharde tuinplant, ideaal voor een gemengde border of verhoogde tuinbedden en lijkt ook heel goed naast een vijver. De mooie bloemen zorgen het hele seizoen voor een mooie kleurrijke weergave.

Herkomst

Deze soort is endemisch in de Oost-Kaap, KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. 

De plant is een bolvormige vaste plant die een hoogte van 1 meter kan bereiken. Bij deze soort zijn de bladeren over het algemeen langer dan de bloemstengels en zijn ze ongeveer 25 mm breed en met gebogen randen. Hoewel de bladeren langer zijn, vallen de bloemstengels mooi op omdat de lange bladeren de neiging hebben om te hangen. 

De bloemen die in het voorjaar worden gedragen, zijn heldergeel met diepe gele nectargeleiders, deze bloemen zijn zoet geurend en trekken veel bestuivende insecten aan.

Onderhoud

Moreae huttonii is een snelgroeiende plant die volledig winterhard is en verlang naar een standplaats in de volle zon, het liefst in vochtige grond.

De plant groeit van nature vaak dichtbij bergbeekjes en rivieren

Houdt er wel rekening mee, dat deze plant op den duur behoorlijk wat ruimte in kan nemen in de tuin. De onze (niet afgebeeld) staat eigenlijk veel te dicht op andere planten en ik denk dat ik onze plant op den duur maar moet verplaatsten en zodat hij de ruimte krijgt.
moraea huttonii
Moraea huttonii in bloei bij ons in Schoonebeek

Vermeerderen: 

De plant kan worden vermeerderd d.m.v. zaaien of delen. Als je de mogelijkheid hebt, heeft delen de voorkeur.
Ik heb al een paar keer geprobeerd om de Morreae alticola te zaaien, maar het is mij niet gelukt om de zaden te ontkiemen.

Winterhard:

Beide planten zijn volledig winterhard bij ons in de tuin.

Verkrijgbaarheid: 

Zaden kunt u kopen bij oa. Silverhill seeds in Zuid Afrika en bollen van deze plant zijn te koop in Engeland, onder andere bij de onderstaande kwekerijen.

Moreae alticola: is te koop bij rareplants in Engeland
Moraea huttonii: is te koop bij Penberth plants in Engeland

Update:

Moreae alticola en Moreae huttonii staan vanaf 2019 bij ons in de tuin.

Terug naar de Afrikaanse planten pagina

Translate »