Osmanthus (Oleaceae)

Osmanthus of schijnhulst is een geslacht van meer dan 30 groenblijvende heesters en bomen en zijn voornamelijk afkomstig uit de China, Himalaya en Japan.

Ze hebben allemaal geurende onopvallende bloemen die witte of crème zijn en naar jasmijn ruiken. 

De eerste kennismaking met deze planten was in de Botanische tuin van Utrecht. Toen wij daar liepen werden we overvallen door een hele fijne indringende geur. Ik moest even goed kijken waar deze geur vandaan kwam, maar het kwam van Osmanthus X burkwoodii die volop in bloei stond. 

Osmanthus heterophyllus ‘Myrtifolius’

Osmanthus heterophyllus ‘Myrtifolius’

Mooie Osmanthus is inheems in Japan en is geïntroduceerd in 1856. De plant bloeit in de late herfst. De plant houdt van vochtige, zure goed gedraineerde grond. In het algemeen is de plant vrij van ziektes. Dit schijnt een goede plant te zijn voor borders en hagen.

Osmanthus serrulatus

Osmanthus serrulatus

Compact groeiende maar grootbladige schijnhulst. De hoogte na 10 jaar is 150 cm. De bloemkleur is wit en de bloemen zijn sterk geurend. Deze plant is goed winterhard. De bloeiperiode is maart - april. Deze Osmanthus is inheems van de Himalaya tot Guangxi, Fujian en Sichuan provincie in China. Geschikt voor zone 7 en misschien ook wel zone 6. Ongevoelig voor ziektes volgens de rapporten op het internet.

Osmanthus suavis

Osmanthus suavis

In China is groeit deze Osmanthus uit tot een heester van 3 meter hoog tot een boom van 8 meter hoog. Waarschijnlijk zal Osmanthus suavis bij ons niet zo groot worden. Osmanthus suavis groeit in zijn natuurlijk omgeving op hellingen van 2400-3000 meter. Komt voor in Zuid-Oost Xizang, Yunnan, Bhutan, Indea, Myanmar, Nepal. Deze Osmanthus is geschikt voor zone 6 en kan geplaatst worden in de volle zone of op een plekje met een beetje schaduw.

Osmanthus 'Jim Porter'

Volgens Amerikaanse sites is dit de Osmanthus met DE sterkst geurende bloemen. Onze plant hebben wij bemachtigd in de VS en is geplant in onze tuin in maart 2014. De plant houdt van een beetje extra water in de zomer en kan in de volle zon of lichte schaduw. Deze soort is een zaailing van Osmanthus armatus en is verkregen door Jim Porter.

Osmanthus heterophyllus ‘Sasaba’

Japanse schijnhulst traag groeiende selectie. Deze plant heeft zeer scherpe blaadjes die een beetje aan bamboe doen denken. Deze plant bloeit bij ons in oktober en november. De bloemkleur is wit, welriekend. Deze plant is goed winterhard. Deze Osmanthus is geschikt voor zone 6 en kan geplaatst worden in de volle zone of op een plekje met een beetje schaduw.

Osmanthus yunnanensis

Deze onbekende Osmanthus is inheems in de China en groeit uit tot een piramidevormige boom. De bloei vind plaats in de late winter tot het vroege voorjaar.De boom is bladhoudend. Van nature groeit hij op hoogtes van 1400-2800 m en komt oa. voor in Sichuan, Xizang en Yunnan. Synoniemen voor deze boom zijn: Osmanthus forrestii, Osmanthus bambusifolius, Osmanthus brevipetiolatus, Osmanthus liangshanensis, Osmanthus polyneurus en Pittosporum yunnanense Franch.

osmanthus x burkwoodii

Osmanthus x burkwoodii

Osmanthus x burkwoodii is een wintergroene struik die ontstaan is uit een kruising tussen Osmanthus decorus en Osmanthus delavayi. Osmanthus decorus komt oorspronkelijk uit Noord-Oost Turkije en Osmanthus delavayi komt uit Zuid-West China. is uitstekend winterhard. De bloei vindt plaats in april en mei. Uiteindelijk kan de struik een hoogte bereiken van 2.50 meter, deze plant is ook uitermate geschikt als haagplant.

Verzorging:

Volle zon, halfschaduw verder geen speciale eisen.

Stekken:

Halfverhoute stekken met hiel met 2 of 4 blaadjes en knip deze eventueel doormidden. Het is in alle gevallen wel essentieel om een wond te maken met je een scherp mes of een scalpel en deze te behandelen met een groei hormoon. Verhoute stekken kan je behandelen met 8000 pm IBA onder mist. Een hobbyist die geen mist unit heeft, kan dit makkelijk nabootsen door een plastic zak over de pot te trekken en deze vast te maken met een elastiek of iets dergelijks.

Zaaien:

Volgens het internet zijn zaden één jaar stratificatie nodig om te ontkiemen en duurt het twee jaar voordat de zaailing de kop boven de aarde steekt. Dit omdat de zaden een dubbele kiemrust hebben.

Winterhard:

Al onze Osmanthus soorten zijn winterhard en worden niet beschermd.

Verkrijgbaarheid:

Oa. verkrijgbaar bij de volgende kwekerijen: 

H.Kolster
Esveld 
Rein en Mark Bulk

Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over onze Osmanthus soorten.

 


Terug naar de Aziatische planten pagina