Tropische-tuin.nl

Ozothamnus (Asteraceae)

Ozothamnus ledifolius

Ozothamnus is een geslacht van 53 verschillende soorten bladhoudende struiken of vaste planten met een erg aromatisch blad. Vroeger waren ze allemaal geclassificeerd in het geslacht Helichrysum

43 soorten zijn endemisch in Australië, de overige soorten zijn endemisch in Nieuw Zeeland en Nieuw-Caledonië.
Mijn eerste Ozothamnus (soort was Ozothamnus ledifolius) heb ik gekregen van Merrigum, en de plant is hier volledig winterhard, maar helaas doodgegaan in een warme droge zomer. De ledifolius is echt een aanwinst voor de tuin. Als het warm wordt, komt er een heerlijke honing geur vrij uit het blad.

De Ozothamnus hookeri die ik eveneens heb gekregen van Merrigum is in 2012, is goed door de winter gekomen en is winterhard bij ons in de tuin.
De soort Ozothamnus rosmarinifolius is hier niet winterhard gebleken. Verder zijn kunt u de soorten Ozothamnus alpinus, O. rodwayi en O. secundiflorus uit Australië proberen.
Nieuw Zeeland kent ook Ozothamnus soorten, maar op het moment van schrijven is het mij nog niet duidelijk welke soorten uit Nieuw-Zeeland veel vorst verdragen, en een kans maken bij ons in de tuin.

ozothamnus ledifolius

Ozothamnus ledifolius

Struik die 1.3 meter hoog kan worden bij 1 – 2 meter breed. Is bij ons goed winterhard. Inheems in Tasmanië en komt daar voor op 750 meter hoogte en nog hoger. Waarschijnlijk de meest winterharde Ozothamnus. Heeft bij ons nog nooit schade gehad in de tuin, met minimale bescherming van vliesdoek. Als de plant in knop zit dan is de plant bedekt met oranje knopjes, eenmaal in bloei zie je magrietachtige bloemen. Deze blaadjes verspreiden een heerlijke honingachtige geur door de tuin.

ozothamnus hookeri

Ozothamnus hookeri

Ozothamnus hookeri wordt 05 -1(-2)m hoog en 0.7 m breed. Heeft een zilvergroen blad en de buitenste schutbladeren hebben een crème achtige kleur. Het schijnt dat de Ozothamnus hookeri uit Tasmanië de echte is. De Ozothamnus hookeri uit Australië moet verkeerd benoemd zijn en is een Ozothamnus cupressoides. Een synoniem voor Ozothamnus hookeri is Helichrysum hookeri.

Verzorging:

Een standplaats in de zon en in periodes van langdurige droogte toch even een beetje extra water geven.

Stekken:

Neem halfverhoute stekken en bodemverwarming kan er voor zorgen dat de stekken sneller zullen wortelen.

Zaaien:

Ozothamnus zaden ontkiemen sneller met behulp van “SISP Treatment” en zaden besteld u onder andere bij Nindethana

 

Winterhard:

Ozothamnus ledifolius verdraagt ongeveer -17C 
Ozothamnus hookeri verdraagt ongeveer -14C 

(bron: Australian natives and their cultivation in Europe )

 

Verkrijgbaarheid:

Ozothamnus ledifolius is te koop in België bij kwekerij Aqua-botanica.

Ozothamnus hookeri is voorzover ik weet niet te koop in Nederland.

 

Update:

Ozothamnus ledifolius is helaas doodgegaan door de droogte in de zomer.
Ozothamnus hookeri heeft bij ons in de tuin nog nooit schade gehad. 

 

 

terug naar de Australische planten pagina

Translate »