Tropische-tuin.nl

Paeonia potaninii Kom (Paeoniaceae)

Paeonia potaninii KomDe botanische naam Paeonia gaat terug op de antieke oudheid,  ‘Paieon’ was een god uit het oude Griekenland.
Wij hebben de ‘Paeonia potaninii Kom.’ in de tuin, een synoniem voor deze plant is ‘Paeonia delavayi Franch’. Het is een zeer onbekende, omhoog groeiende boompioen, die inheems in de ‘Yalong vallei in West- Szechuan, China.

Deze boompioen breidt zich uit door middel van uitlopers, de bladkleur is eerst kastanje bruin rood en daarna groen.
Het is een plant met hangende donkerrode bloemen voor op elke rijke grond in de volle zon. De bloeitijd is half mei.

Verzorging:

Volle zon, neutrale humusrijke grond en een goede drainage. Eenmaal aangeplant in de volle grond is het niet aan te raden om de plant te verplaatsen.

Stekken:

Semi rijpe stekken in de vroege zomer tot het midden van de zomer. Wortelstek schijnt makkelijk te zijn, maar verdere informatie ontbreekt mij hierover. Afleggen is ook mogelijk, maar duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat  er genoeg wortels zijn gevormd en de afgelegde scheut afgeknipt kan worden.

Zaaien:

Volgens het internet zijn zaden één jaar stratificatie nodig om te ontkiemen en duurt het twee jaar voordat de zaailing de kop boven de aarde steekt. Het is aanbevolen om de grond goed vochtig te houden. Het kan vijf jaar duren voordat de pioen bloeit.

Winterhard:

Deze plant is volledig winterhard bij ons in de tuin, zonder enige vorm van bescherming.

Update:

Wegens herindeling van de tuin, heb ik de plant uit de tuin gehaald in 2018.

 

Terug naar Aziatische planten pagina

Translate »