Tropische-tuin.nl

Peumus boldus (Monimiaceae)

peumus boldus Peumus boldus is de enige soort in het geslacht Peumus.

Deze boom staat bekend als ‘Boldo’. Het is een groenblijvende struik of boom die tot 6 meter hoog kan worden. De plant is nauw verwant aan de familie van de laurier.

Beschrijving

Hij is tweehuizig en zijn leerachtige bladeren met lichtgekleurde bultjes op het oppervlak zijn elliptisch-eivormig, gaafrandig en bleekgrijs tot groen gekleurd. Zij hebben een eigenaardige geur en een brandend kruidige, licht bittere smaak. De sterk ruikende bloemen zijn radiair, wit of geelachtig en zijn gegroepeerd in bloeiwijzes. De eivormige, aromatische steenvruchten zijn eetbaar. De boom bloeit gedurende het hele jaar.

Medicinale eigenschappen

Verder wordt er uit de schors een kleurstof gemaakt en levert de boom hardhout, dat onder de naam boldo bekend staat.
In Zuid-Amerika maken ze vaak thee van de blaadjes, het schijnt dat je deze thee maar twee weken mag drinken ivm het ascaridole gehalte in het blad.

Verzorging:

De plant groeit van nature in droge gebieden in Chili en Peru, dus zal hier ook niet zoveel water nodig zijn in de volle grond.

Vermeerderen:

Het zaaien van Peumus Boldus schijnt een lastig karwei te zijn, dus stekken heeft de voorkeur.

Winterhard:

Waarschijnlijk winterhard tot -10C, maar als je de plant in de winter beschermd met vliesdoek dan kan de plant vast veel meer vorst aan. Het probleem is vaak met groenblijvende planten dat het blad in een koude winter uitdroogt.
Helaas kunnen wij deze plant moeilijk heelhuids door de winter krijgen.

Verkrijgbaarheid:

Esveld
Hulsdonk
Update 14-11-2017:

In de winter van 2016/2017 is deze plant bijna tot de grond afgestorven, maar heeft zich wel weer goed hersteld in het voorjaar. Ik heb de plant nu verplaatst naar een plekje voor de muur van onze loods op het zuiden. Ik hoop dat de plant zo veel beter af hard voor de winter en beter beschut staat.

2018

Ik heb de plant maar uit de tuin gehad, omdat hij elke keer heel veel schade heeft na de winter.

Meer informatie:

gernot-katzers-spice-pages
Tropical plant database Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »