Tropische-tuin.nl

Piptanthus tomentosus (Fabaceae)

Piptanthus tomentosusPiptanthus is een geslacht van bladhoudende struiken die inheems zijn in Azië, er zijn twee soorten geaccepteerde soorten.
De blaadjes zijn meestal driebladig en lijken op die van Laburnum, de deelblaadjes zijn elliptisch tot eivormig.
De gele bloemen staan in dichte eindstandige trossen met 12-20 stuks bij elkaar en de plant bloeit hoogstwaarschijnlijk in mei.

De soort die wij in de tuin hebben komt van nature voor in het westen van de Chinese provincie Yunnan en groeit daar in het bos of op rotsplateaus tot op 3800 meter hoogte.
De plant wordt één tot drie meter hoog en wordt vaak aangezien voor Cytisus battandieri, omdat de bladeren spreken op elkaar lijken.

De naam Piptanthus komt uit het Grieks, het Griekse woord ‘pikto’ betekend vallen en het Griekse woord ‘anthos’ beteken een bloem. Deze twee woorden samen betekenen de korte duur van de bloemdelen die gauw afvallen.

Foto`s van Piptanthus tomentos in een Amerikaanse tuin

Verzorging:

Goed gedraineerde grond in de volle zon of halfschaduw, de plant moet geen enkele moeite hebben met kalkrijke grond.

Stekken:

Vermeerderen door zomerstek.

Zaaien:

Vermeerderen door zaad, zaaien bij 20 graden

Winterhard:

Ik heb nog geen ervaring met het uittesten op winterhardheid van deze plant, maar binnen enkele jaren kan ik u daar veel meer over vertellen. Volgens berichten uit Amerika is deze plant erg winterhard.

Verkrijgbaarheid:

De soort die wij hebben is (nog) niet beschikbaar in Nederland, maar is wel te koop in Amerika bij de kwekerij Far Reaches Farm.

Update:

In januari 2015 ben ik in het bezig gekomen van een heel klein plantje, die ik eerst een poosje in een ‘rootmaker’ pot wil kweken, voordat de plant in de tuin gaat.

Update:

11/11/2017: Ik heb de plant verplaatst in de tuin zodat hij meer ruimte heeft. Helaas is dat niet ten goede van de plant gekomen. In het najaar van 2017 staat de plant er nog steeds treurig bij, hopen maar dat hij zich hersteld in het voorjaar van 2018.

 

Terug naar de Aziatische planten pagina

Translate »