Tropische-tuin.nl

Quercus hypoleucoides (Fagaceae)

quercus hypoleucoidesNatuurlijk groeigebied

Deze schitterende bladhoudende eikenboom is inheems in west-Arizona, oost-Texas, zuidwest-New Mexico en het zuiden van Mexico. De plant groeit uit tot een grote struik of boom als het maar genoeg water krijgt, de plant is zelfs gezien op 2400 meter hoogte.

Beschrijving

De blaadjes van deze boom zijn gekarteld en hebben een afwisselend bladbestand en zijn donkergroen van kleur.

De onderkant van het blad heeft een zilverenkleur en licht mooi als het waait of als de zon erop schijnt.

In Nederland

In Nederland is het een onbekende boom en voorzover ik weet staat deze boom alleen in Trompenburg Rotterdam. Wij hebben de boom verplaatst in 2017. Hij stond eerst bij ons op hele zware grond, en de plant had het er daar niet naar zijn zin (te zien aan het blad en de groeisnelheid). Ik heb hem verplaatst naar een stuk tuin, waar hij zandgrond hebben met een zeer goede drainage, en de hele dag zon. Na een jaar kon ik duidelijk zien, dat de plant was aangeslagen en het blad zag er daar ook veel beter uit.

Verzorging: 

Goed gedraineerde grond en een plek in de volle zon.

Vermeerderen 

De plant is te vermeerderen door middel van stekken, maar verdere informatie ontbreekt mij hierover. Ook is de plant  te vermeerderen door het zaaien van eikel, waarschijnlijk hebben de eikeltjes koude stratificatie nodig om te ontkiemen.

Winterhard: 

Als de plant is aangeplant onder de juiste condities dan moet de plant winterhard zijn in Nederland en België.

Verkrijgbaarheid: 

Damien de Vos in België en Cistus in Amerika.

Update 20-11-2017: 

De plant staat sinds het voorjaar van 2014 bij ons in de tuin en in 2017 kwam ik toch tot de conclusie dat de plant op de verkeerde plaats staat. De plant groeit niet goed en laat soms blad vallen. Dus ik heb de eik in het voorjaar van 2017 maar verplaatst naar een plek voor een zuidmuur, waar hij staat in zandgrond. Hij heeft toen al zijn blad laten vallen, maar midden zomer liep de plant weer alle kanten weer uit. Ik hoop op deze plek eindelijk de groei erin komt. Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »