Tropische-tuin.nl

Ranunculus lyallii (Ranunculaceae)

Ranunculus lyallii

Ranunculus lyallii is één van Nieuw-Zeelands meest bekende alpine planten.

De bloemen van deze plant worden in Nieuw-Zeeland vaak afgebeeld op ansichtkaarten, postzegels en logo`s op sommige vliegtuigen. Ze zijn indrukwekkend groot en kunnen soms een hoogte bereiken van één meter en hebben een diameter van 7 cm

Deze plant groeit op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, op hoogtes van 750 tot 1500 meter en groeit altijd in de buurt van water en de wortels van deze plant drogen nooit uit

Dat maakt het misschien ook lastig om de plant te kweken in ons klimaat in Nederland, omdat wij hier vaak te maken hebben met droogte in de zomer.

De blaadjes kunnen een diameter bereiken van 40 cm, wat echt enorm groot is. De blaadjes houden veel watervast en in Nieuw-Zeeland drinken mensen die aan het rondtrekken zijn in de bergen soms uit de blaadjes na een regenval. 

Onze ervaring met deze plant

In de winter van 2013 heb ik van een Engelse vriend, twee Ranunculus lyallii planten gekregen, die hij voor mij gekocht heeft bij een Schotse kwekerij. 

Wij hebben deze plant geplant voor onze loods, op het westen en staat beschut en op de halfschaduw. De grond heb ik afgedekt met gemalen dennenschors, zodat de grond goed vochtig blijft en niet snel uitdroogt. 

Ranuculus lyalli
Ranunculus lyallii loopt weer vanuit de grond uit, in het voorjaar

Verzorging: 

Veel water, goede drainage, veel zon, maar weer niet voor een zuidmuur en niet al te rijke grond en geen kalk in de grond.

Stekken:

Delen is de manier om de plant te vermeerderen.

Zaaien:

56 dagen koude stratificatie en dan zaaien.

ranunculus lyallii
Winterhard?

Vermoedelijk is plant winterhard bij ons, het zal een groter probleem zijn om de plant in leven te houden in een erg hete zomer.

Verkrijgbaarheid

Plantjes zijn onder andere te koop in Schotland bij de kwekerij Garden Cottage nursery

 

Update:

2013: Op het moment van schrijven staat 1 Ranunculus lyallii in de tuin en 1 in pot.

29-11-2014: Beide planten hebben te lijden gehad door de droogte in de zomer, één plant is doodgegaan, de ander die iets vochtiger stond is tot de grond afgestorven en in de herfst weer uitgelopen vanuit de grond.

09-05-2015 De plant is goed door de winter gekomen en bloeide in mei 2015 voor het eerst.

11-11-2017 Helaas is deze plant niet meer uitgelopen in het voorjaar. Ik vermoed dat de standplaats van deze plant toch veel te droog is geweest en achteraf is het misschien toch kansloos om deze plant in zandgrond te houden in de tuin, omdat hij van nature altijd in de buurt van water groeit en de wortels drogen nooit uit.
Terug naar de Australische planten pagina

Translate »