Tropische-tuin.nl

Search
Generic filters

Rhododendron 'Silbervelours'

Rhododendron (Ericaceae)

Rhododendron is een geslacht van 600 tot 1000 soorten bloeiende planten uit de heide familie.
Rhododendrons groeien het beste in de klimaatzones 5 tot 8 en gefilterd zonlicht is ideaal voor deze planten, sommige Rhododendrons gedijen nog beter in de diepe schaduw.
Maar er zijn ook enkele soorten die heel goed in de volle zon gedijen, met name de soorten die hoog in de bergen groeien boven de boomgrens.

U kunt de volgende regel hanteren; hoe groter het blad, hoe minder zon! Een groot blad is dan meer dan 15 tot 20 cm. Kleinbladige ‘lepidote’ soorten en de meeste azalea’s, zowel bladverliezend als Japanse kunnen goed tegen volle zon, mits de grond vochtig blijft, dus is mulchen erg nuttig! Sommige species, de wilde soorten hebben vilt aan de onderkant van het blad om verdamping tegen te gaan, ook in de winter. Dit vilt noemen we ‘indumentum‘.

rhododendron pachysanthum

Rhododendron pachysanthum

Deze wilde soort is inheems in Taiwan. Deze soort was vroeger geïntroduceerd als R. venturi en in 1972 geherintroduceerd als R. pachysanthum. Deze Rhododendron heeft volgens veel kenners het mooiste blad van alle Rhododendrons. Het nieuwe blad is eerst bruin en verkleurt in de zomer naar zilvergrijs/ groen. Hij bloeit met witte bloemen die een beetje naar roze verkleuren. Ik heb hem gekocht in Engeland, bij Millas nurseries. Wij hebben ook de pachysanthum ‘Crosswater’ in de tuin. Deze schijnt een goede pachysanthum selectie te zijn.

Rhododendron wiltonii

Deze Chinese wilde soort is door Ernst Wilson ontdekt in 1904 en behoort tot de sub-afdeling Taliensia. Deze Rhododendron is een erg mooie bladplant en is bedekt met roestig-rood indumentum. Het kan jaren duren voordat de plant tot bloei komt maar alleen al het aanplanten om het mooie blad is zeker de moeite waard. De plant bloeit met witte bloemen.

Rhododendron pseudochrysanthum

Rhododendron pseudochrysanthum

Deze wilde soort uit Taiwan behoort tot de afdeling Maculifera. Pseudochrysanthum is beschreven door Hayata in 1908, Zaad is voor het eerst verzameld door Ernst Wilson op een expeditie van het Arnold arboretum in 1917-1919. Deze soort moet langzaam groeiend zijn en bloeit met witte/ roze bloemen en is winterhard tot ongeveer -23C.

Rhododendron bureavii

Rhododendron bureavii

Deze Chinese wilde soort is lid van de onderafdeling Taliensia. Een grote en taxonomisch complexe groep van elepidote (niet-schilferige) Rhododendrons. Zijn naam eert een Franse professor, E. Bureau (1830-1918). Deze Rhododendron is inheems in China in Noord-Yunnan en is geïntroduceerd in 1917. Deze Rhododendron heeft een mooi glimmend blad waarvan de onderkant bruin is en de bloemkleur is wit-roze.

Rhododendron 'Silbervelours'

Rhododendron 'Silbervelours'

Kruising van Rhododendron yakushimanum met Rhododendron pachysanthum, schitterende soort met een ongekend mooi blad.

Rhododendron ‘Erato’

Catawbiense hybride voor humusrijke grond. De hoogte na 10 jaar is 200 cm. De bloemkleur is donkerrood.

Rhododendron ponticum Graziella

Ponticum selectie, mooie smalle bladeren en bloeit met lila roze bloemen.

Rhododendron azurika

Rhododendron azurika

Dwerg Rhododendron met diep blauwe bloemen en behoort tot de Lapponicum afdeling.
Erg leuke soort, wij hadden drie plantjes hiervan in de tuin. Maar langdurige droogte en zandgrond is voor de azurika geen goede combinatie, en de plant is helaas doodgegaan bij ons in de tuin.

Verzorging:

Mijn ervaring is dat Rhododendron bureavii, Rhododendron ‘Erato’, Rhododendron azurika moeite hebben met periodes van droogte in de zomer.
Daarom is extra water geven en mulchen aangeraden. Rhododendron pachysanthum, R. Pseudochrysanthum,  R. ‘Silbervelours’ kunnen geplaatst worden op de volle zon.

Stekken:

5-10 cm lange halfverhoute stekken voor Rhododendrons met kleine blaadjes.
tot 25 cm lange halfverhoute stekken voor Rhododendrons met grote blaadjes. Erg grote blaadjes kunnen doormidden geknipt worden. Maak aan beide kanten van de stek een wond van 2 cm met een scalpel of een scherp mes, dip je stek in een stekgel (IBA) en geef bodemverwarming tot 24C. Met bodemverwarming en eventueel mist kunnen de stekken wortelen binnen 10 tot 12 weken.

Zaaien:

Een goed artikel over het zaaien van de Rhododendron vindt u hier.

Winterhard:

Alle genoemde soorten zijn zonder enige bescherming winterhard bij ons in de tuin.

Verkrijgbaarheid:

Rein en Mark Bulk
Esveld
Park Graveland
Millais nurseries (Engeland)

Update:

In het najaar van 2013 heb ik alle Rhododendrons verplaatst naar een andere plek in de tuin en nu staan ze allemaal bij elkaar.
De nieuwe plek bevat minder zandgrond en houdt meer vocht vast in de zomer.

Update 11/11/2017

Helaas zijn de R. Pachysanthum en de Rhododendron pachysanthum ‘Crosswater’ AGM doodgegaan in de zomer.
Het blad werd lelijk en viel eraf, ik vermoed dat een schimmel de oorzaak is geweest.

 

Terug naar Aziatische planten pagina

Translate »