Tropische-tuin.nl

Saxegothaea conspicua (Podocarpaceae)

Saxegothaea conspicuaSaxegothaea conspicua is een langzaam groeiende conifeer die inheems in Chili en Argentinië. In Argentinië komt hij voor in het Valdivian regenwoud en is dus gewend aan constante periodes van regenval en vochtige omstandigheden. In Valdiviaans regenwoud groeit deze conifeer op hellingen in de bergen aan de kust, of oeverstaten in de Andes. Groeit gewoonlijk als een extreem schaduwtolerante onderstruik of boom, vergelijkbaar met de noordelijke soort Taxus. 

Vegetatieve regeneratie helpt zijn aanwezigheid als understory-boom te behouden, zelfs als er geen ernstige verstoring is. Groeit vaak in de buurt van Podocarpus nubigenus, Laureliopsis philippiana, Dasyphyllum diacnathoides, Embothrium coccineum en verschillende soorten Nothofagus en Myrtaceae.

Beschrijving:

Deze conifeer kan meer dan 25 meter hoog worden en een stamdikte krijgen van meer dan 2 meter. Het blad is opgebouwd uit lineaire bladeren ongeveer 2 cm lang en 3 mm breed. De kleur van de bladeren is boven iets glimmend donkergroen, terwijl de onderkant lichter is en twee opvallende witte strepen heeft.
Elk blad eindigt in een scherpe punt. Het zaad wordt geproduceerd in kleine kegels 1 cm in diameter.

Verzorging:

Zon of halfschaduw, Vermoedelijk niet te heet, vochtige grond en niet op droge zandgrond.

Vermeerderen:

Helaas heb ik geen informatie over hoe Saxegothaea gestekt dient te worden en de zaden van de Saxegothaea zijn indien gezaaid in de grond en is 1 jaar houdbaar.

Winterhard:

Onze plant heeft de winter van 2012/2013 overleefd, maar is in de zomer doodgegaan omdat hij op een te warme plek stond in kurkdroge grond. Het is dus raadzaam om de plant te planten in vochthoudende grond.

Verkrijgbaarheid:

Esveld
My Palmshop.nl

Update 15/11/2017

Helaas heb ik deze plant niet meer in de tuin omdat hij niet goed gesetteld is en in de zomer verdroogd is.
Als ik de plant ooit nog een keer ergens kan kopen dan plant ik hem niet meer voor onze loods, want deze grond is in de zomer veel te droog.

 

 

Terug naar de Zuid-Afrikaanse planten pagina

Translate »