Tropische-tuin.nl

Ugni myricoides (Myrtaceae)

Ugni myricoides

Ugni myricoides is een struik die endemisch is in Zuid-Chili en in sommige delen van Argentinië.

De plant heeft buxusachtige groene blaadjes tot 3.5 cm groot. De plant bloeit met roze bloemetjes en na de bloei volgen eetbare zwarte zure bessen. De plant is zelfbestuivend, er is dus slechts één plant nodig om vruchten te krijgen. In 2014 zaten voor het eerst zwarte bessen aan de plant die een lekkere smaak hadden.

 

Verzorging:

In de volle zon of halfschaduw. Deze plantj houdt van een zurige grond (kalkvrije grond) die voldoende vochtig blijft.

Stekken:

Het is mogelijk om binnen twee weken wortels te krijgen aan stekken van Ugni. Ik vermoed dat men halfverhoute stekken nodig heeft.

Zaaien:

Het zaaien van Ugni is erg makkelijk en vergelijkbaar met Callistemon en Leptospermum.

Winterhard:

De plant heeft de winter van 2012/2013 overleefd maar had wel veel bladschade. In 2017 had de plant weer heel veel bladschade door de vorst en heb ik de plant maar uit de tuin gehaald. Als deze plant bij ons niet zonder schade door de winter kan komen, wil natuurlijk niet zeggen dat het bij iemand anders ook niet kan. Het kan enorm veel verschil maken als u bijvoorbeeld in een stad woont, in het zuiden van het land of aan de kust.

Verkrijgbaarheid:

Oa. HulsdonkEsveld

Update

Lange tijd dat ik dat wij een Ugni molinae in de tuin hadden. Toen de plant voor het eerst ging bloeien en daarna fruit heeft aangemaakt, zag ik dat de besjes zwart waren en niet rood. Dus is de plant in onze tuin Ugni myricoides.

Update 15/11/2017

Ondanks dat deze plant redelijk wat vorst verdraagt is hij niet goed door de afgelopen winter gekomen. De plant had heel veel dood blad en ik heb maar besloten om wat andere planten een kans te geven op deze plek.
 Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »