Tropische-tuin.nl

Umbellularia californica (Lauraceae)

umbellularia californica Umbellularia californica behoort tot de Laurier familie en is een meerjarige, groenblijvende struik of boom die inheems is in Californië en Zuid-Oregon.
De hoogte is variabel en afhankelijk van de omstandigheden, ze kunnen in Californië 3 tot zelfs 45 meter hoog worden. De kleinste exemplaren zijn te vinden onder droge omstandigheden en grootste exemplaren in rijke diepe bodems in de buurt van rivieren. 

Verspreidingsgebied

De plant komt voor in San Diego in het Noord-Westen en in het Zuid-Westen van Californië en Oregon. In Californië komt hij zowel voor in de kustgebieden als in de Sierra Nevada. De plant komt in overvloed voor in de buurt van waterbronnen maar ook op schaduwrijke hellingen en ravijnen lager dan 1600 meter.

Beschrijving

De schors is dun en glad en heeft een groene tot bruine kleur en de schors van jonge bomen is roodachtig van kleur. 
Als de boom volwassen is, schilt de schors en laat het los. De schors van jonge bomen is roodachtig en de bladeren zijn langwerpig tot lancetvormig en afwisselend geplaatst (2,5 tot 11 cm lang en 1,5 tot 3 cm breed).
De leerachtige bladeren zijn glanzend donker groen van kleur.

Pepermunt geur

Als je de bladeren kneust, geven een sterke pepermunt-achtige geur, dat is ook de reden dat de vroegere Europese kolonisten de boom de naam ‘Pepperwood’ gaven. Niet iedereen kan of houdt van deze geur en sommige mensen krijgen hoofdpijn van. De kleine geelgroene bloemen worden gedragen in clusters van 6 tot 10 bloemen. De ronde olijf-achtige vruchten (1 tot 2,5 cm in diameter) zijn groen gekleurd naar diep bruin-paars. Binnen in de vrucht zit een grote zaad, dat een witte kern is die omgeven is door een licht bruine schelp.

De Californische laurier kan weer uitlopen na bosbranden van lichte tot matige intensiteit. De bomen kunnen uitlopen vanaf de grond en het zaad ontkiemt na branden

umbellularia californica Medicinale eigenschappen

De Californische laurier werd in de oudheid al door indianen stammen gebruikt, om kwalen tegen te gaan. Alle delen van de plant en met name de bladeren bevatten een aromatische olie die koeling, irriterend, insecten en kiemdodende kwaliteiten heeft. Laurier bladeren werden weggestopt in of onder hoeden of van de takjes werden hoofdbanden gemaakt om hoofdpijn te verlichten. Ook wordt de californische laurier gebruik tegen reuma en de laurier thee tegen buikpijn, slijm in de longen en hoofdluizen. Het vlees als de binnenste kern van de olijfachtige vruchten wordt gebruikt als voedsel.

Verdere toepassingen

Het hout van de Californische laurier is van hoge kwaliteit en wordt gebruikt voor het maken van kasten, meubels en interieurbekleding. Ook worden de bladeren van de Californische laurier gebruikt in de keuken als vervanger (meer robuster) voor de Laurus Nobilis (die iets zoeter is).

umbellularia californica

 

Verzorging:

De Californische laurier is een veelzijdige, middelgrote tot snelgroeiende boom die kan worden gebruikt als solitair, heg of in een pot. Hij tolereert een breed scala aan omstandigheden en doet het goed in de volle zon tot diepe schaduw. De bomen groeien het snelst en worden het hoogst in diepe, vruchtbare bodems die goed gedraineerd zijn, met een regelmatige beschikbaarheid van water. De Californische laurier is relatief vrij van ziektes maar kan soms schade oplopen door vervelende insecten.

Stekken:

Het schijnt dat je een mist-unit nodig bent om de stekken te bewortelen, verdere over het stekken van deze plant ontbreekt mij.

Zaaien:

Umbellularia californica kan worden vermeerderd uit vers zaad en de zaden kunnen het beste worden verzameld van oktober tot december.
De zaden worden als ze volwassen zijn donker bruin en de vruchten zijn donker paars.

Er zijn een paar manieren om de kieming van de zaden te verhogen.

Het licht kraken van de zaden zal de ontkieming verhogen.

Ook wordt 90 tot 120 dagen koude stratificatie aangeraden voor de beste kiemkracht. Maar om dit te doen moet je het volgende doen: meng de zaden met 3 delen losse grond of een mengsel van gelijke delen turfmos en perliet. Maak het mengsel licht vochtig en plaats deze in een plastic zak die goed kan worden verzegeld. Plaats de zak in de koelkast bewaard het op 0 tot 5 graden en controleer het regelmatig op voortekenen van kiemkracht. In het algemeen duurt het ongeveer 93 dagen tot ontkieming.

Wanneer de zaden beginnen te kiemen, plant ze dan onmiddellijk zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
Plaats de gekiemde zaden in potjes gevuld met een standaard potgrond mix van veenmos, spar schors, perliet en zand.
Pot ze over of plant ze in de tuin voordat ze 1 jaar oud zijn.

Winterhard:

Umbellularia californica is winterhard bij ons in de tuin. Ik zou de plant wel bescherming in een erg koude winter, als hij nog maar net in de tuin staat.

Verkrijgbaarheid:

Henny kolster
Rein en Mark Bulk

Cistus (Amerika)

Update:

Kan gevoelig zijn voor de schimmel Phytophthora

Update 22/12/2013

In het najaar van 2013 heb ik de volgende 2 Umbellularia californica dwergsoorten aangeplant:

Umbellularia californica SBH.7204

Umbellularia californica SBH.7190

Update 20/11/2017:

Helaas hebben beide dwerg soorten het niet gered in de tuin, ze zijn allebei doodgegaan in de zomer. De normale umbellularia doet het hier nog steeds hartstikke goed in de tuin.
Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »