Tropische-tuin.nl

Vitex agnus-castus

vitex De Nederlandse naam voor Vitex agnus-cactus is monnikenpeper en deze naam verwijst naar het gebruik van Middeleeuwse monniken om op de gedroogde bessen te kauwen om de geslachtsdrift te verminderen. In de gematigde gebieden, is de soort agnus-cactus één van de weinige soorten die winterhard is.  Vitex komt van nature voor in tropische en subtropische gebieden.

Beschrijving:

De bloemen lijken erg op die van de vlinderstruik, maar de bloemen van Vitex zijn slanker en geuren aangenamer.
Het blad is handvormig samengesteld en bestaat uit 5 tot 7 afzonderlijke smalle blaadjes. Wij hebben een joekel van een Vitex gezien in milli park vlakbij Kusadasi (Turkije) deze stond op het strand en groeide als een boom, helaas was deze Vitex nagenoeg uitgebloeid.

Verzorging:

De plant vereist een zonnige standplaats, droge grond en goede drainage.

Stekken:

Het stekken van de Vitex is erg makkelijk, neem halfverhoute stekken en maak aan de onderkant van de stek een wond met een scherp mes of scalpel. Doop de stek in een stekgel of stekpoeder en plaats de stek in zaaigrond. De stekken kunnen wortelen binnen 2 weken.

Zaaien:

Het is mij niet bekend hoe je Vitex moet zaaien, maar het schijnt er makkelijk te zijn. Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan stekken.

Winterhard:

Vitex agnus-cactus is volledig winterhard bij ons in de tuin.

Verkrijgbaarheid:

H.kolster

Pieter Zwijnenburg Jr

Esveld

Update 16/11/2018

Tot heden zijn onze Vitex agnus-cactus planten winterhard bij ons in de tuin en hebben nooit schade

 

 

Terug naar de Mediterrane planten pagina

vitex agnus cactus
De Vitex in bloei, bij ons in de tuin in Schoonebeek
Translate »