Tropische-tuin.nl

Yucca (Asparagaceae)

yucca Yucca’s zijn meerjarige, groenblijvende struiken afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika en de Caribische eilanden. Er zijn ongeveer 50 bekende soorten.

De Yucca komt oorspronkelijk uit gebieden in het zuidoosten van de VS, van New Jersey tot Florida, van het westen tot het oosten van Texas. Veel meer soorten zijn inheems in de hete, droge en halfdroge klimaten van Centraal- en West-Texas, van de woestijnbodems tot wel 2590 meter hoog in het zuiden van Colorado, Nevada en Utah.

Yucca’s zijn te vinden in elk woestijngebied in Noord-Amerika. Het bereik van Yucca glauca strekt zich zelfs uit tot in de zuidelijke vlakten van Canada.

Geschiedenis

Yuccas werd in de zestiende eeuw een belangrijke sierplant in gecultiveerde tuinen. De Yucca is de inheemse Caribische naam voor cassave ( Manihot esculenta ). Linnaeus noemde het geslacht Yucca in 1753, ten onrechte de generieke naam afgeleid van de lokale Caribische taal voor yuca (gespeld met een enkele “c”). Yucca’s zijn nu geclassificeerd in de onderfamilie Agavoideae en de grotere familie, Asparagaceae.

Vanwege hun tolerantie voor verschillende omstandigheden en bodems, worden veel yucca’s gebruikt in tuinen in de Verenigde Staten en over de hele wereld.

De meeste Yucca soorten hebben dikke, wasachtige huiden om waterverlies door verdamping te voorkomen. Ze slaan vaak water op in hun dikke wortels en sommige yucca’s slaan water op in hun dikke, vlezige bladeren. De bladeren hebben ook een andere functie, namenlijk dat de dode bladeren die naar beneden hangen de stam beschermen tegen hitte en verdamping en absorberen vocht tijdens harde woestijnregens. 

Fysieke kenmerken van Yucca

Yucca’s zijn er in vele vormen, van kleine grasachtige rozetten tot stamplanten (boomachtig), vertakt of onvertakt tot wel 9 meter hoog. De kleinere stamloze soorten worden meestal aangetroffen in de koudere streken, zoals Yucca baccata bijvoorbeeld in de hoge woestijngebieden, en op de vlakten zoals bijvoorbeeld de Yucca glauca, die helemaal in het noorden van Canada, in de Great Plains groeit.

Boomvormige yucca’s leven in warmere subtropische en tropische gebieden,  Yucca elephantipes is een voorbeeld van een yucca afkomstig uit een tropisch gebied in het zuiden van Mexico naar Guatemala.
Yucca filifera, groeit in hete  klimaten die minimumtemperaturen boven 20-25 ° vereisen. De stammen zijn meestal rechtopstaand, maar kunnen in sommige gevallen over de grond lopen waardoor de plant stamloos lijkt. Het “hout” van de stammen is vezelig en bevat luchtruimten, waardoor ze sterk en licht van gewicht zijn.

De bladeren variëren in dikte, lengte, breedte en kleur van geelgroen, blauwgroen tot groen, kaal of ruw.  De bladranden kunnen een identificerende dunne streep hebben die geel, bruin of bruin en wit gekleurd is.
Sommige yucca’s hebben bladeren die plat zijn, naar binnen gekruld of bijna afgerond zijn.

De meeste yucca’s zijn polycarpisch, maar bloeien niet elk jaar, omdat komt omdat het voor de plant heel veel energie kost om de vruchten te produceren. Normaal gesproken zullen sommige soorten na een jaar van overvloedige bloei het daarop volgende jaar niet bloeien.  Ongeveer de helft van alle yuccasoorten vormen houtachtige capsules, vergelijkbaar met andere leden van de voormalige onderfamilie Agavaceae. De andere vormen grote, vlezige vruchten die worden gegeten door inheemse volkeren en dieren. De bloemen van de yucca zijn meestal klokvormig, met drie kelkblaadjes en drie bloembladen.

yucca arizona

Bestuiving en belang van yucca’s

Yucca-bestuivingsecologie is een voorbeeld van een hechte symbiose die mutualisme wordt genoemd, waarbij elk soort van elkaar afhankelijk is om te overleven. Yucca’s worden bestoven door kleine witachtige motten in de geslachten Parategiticula en Tegiticula , behalve Yucca aloifolia , die wordt bestoven door bijen. Soms is slechts één motsoort die de bestuiver is van één yuccasoort, in sommige gevallen kunnen yucca’s worden bestoven door meerdere motensoorten. 

In hun natuurlijk gebied zijn Yucca’s de werkpaarden van het xerische landschap en bieden voedsel, onderdak en een leefomgeving voor een overvloed aan dieren en indianen. Ze zijn stevig genoeg gebouwd om de extreme droogte, kou en hitte van woestijnbodem tot dorre bergen te overleven, en zijn bestand tegen de brandende zon en ijskoude nachttemperaturen, allemaal binnen dezelfde periode van 24 uur.

yucca in the desert

Buitengewoon nuttig

De Yuccaplanten waren op vele manieren buitengewoon nuttig voor inheemse volkeren. Ze gebruikten yucca in mandenmakerij, borstels, touw, verf, fruit, matten, naalddraad, netten, papier, sandalen, zeep en voedsel (jonge opkomende stengel, bloemen, fruit en zaden). Yucca zorgt voor belangrijke jacht, rustplaatsen, en broedplaatsen voor vogels en voedsel, nestmaterialen, broedplaatsen en leefgebied voor reptielen en kleine zoogdieren. Herten, elanden en konijnen foerageren jong blad, nieuwe bloemstengels en / of bloemen. Jonge zachte stelen zouden naar asperges smaken.

Verzorging

Yucca’s zijn gemakkelijk te kweken en het zijn zorgeloze planten voor een onderhoudsarme tuin. Yucca’s geven de voorkeur aan volle zon, maar groeien net zo goed in halfzon. 
De zuidoostelijke yucca’s kunnen halfschaduw hebben, maar zijn wel ongeveer 4 tot 6 uur zon nodig om te kunnen bloeien. 

Wij hebben de onderstaande Yucca soorten in de tuin

yucca baccata

Yucca bacata

Deze Yucca komt uit Californië en heeft blauwe bladeren met een witte bladrand. Yucca baccata is een van de belangrijkste bronnen voor de inheemse volkeren in het zuidwesten van Noord-Amerika. Bijna alle delen van de Banana Yucca, zoals hij daar wordt genoemd wordt gebruikt, inclusief stengels, bladeren, bloemen, fruit en wortels. De plant biedt een voedselbron die dranken, cakes, sauzen, relishes, conserven en pappen omvat; materialen worden ook verkregen en gebruikt voor de ontwikkeling van sportartikelen, ceremoniële items, de bouw van woningen, gereedschappen en meer. Deze Yucca is volledig winterhard en kan zelfs temperaturen aan van -26C.

De Yucca flaccida

Yucca flaccida “Golden Sword”

Yucca flaccida komt uit het zuidoosten van de VS en Mexico. Deze yucca heeft een geelgroen blad en bloeit met witte bloemen. Hij vormt op den duur een korte, meestal onderaardse houtachtige stam. Deze plant bloeit van augustus tot september en wordt ongeveer 100 cm hoog. Staat bijzonder decoratief in combinatie met wat keien.

yucca2707

Yucca filamentosa

Stamloze Yucca met een geel hart met groene randen. De stengels verkleuren in de winter naar roze. Hij bloeit in de nazomer massaal met witte bloemen.

Wij hebben de soorten: 'color guard' en 'bride edge' in de tuin, maar ik weet niet meer wat nu wat is.

Yucca gloriosa 'variegata'

Yucca gloriosa 'variegata'

Deze zeer winterharde Yucca die tot -20C aankan is kermerkend door zijn bonte bladeren. Dit is een geelbonte variant van de Yucca Gloriosa. Na een aantal jaar zal hij, aan het einde van de zomer, meestal pas in oktober, verschijnen zijn witte, klokvormige bloemen, die van buiten zijn overgoten met roze, in opgerichte, bijna 2,5 m hoge pluimen. Deze Yucca bloeit niet ieder jaar.

Yucca rostrata

Yucca rostrata

Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste Yucca soorten. Helaas kon ik geen eigen foto vinden in mijn archief, dus heb ik maar een foto van het internet geleend. Wij hebben jaren geleden een klein plantje van misschien 30 cm hoog gehad van deze soort, maar die heeft een hele koude winter niet overleefd.

Verzorging:

Yuccas houden van een standplaats op de volle zon in licht, droog tot medium maar goed gedraineerde grond. Deze planten zijn opgewassen tegen erg arme zandgronden.

Vermeerderen

Alle Yucca`s kunnen vermeerderd worden door middel van het uitsteken van de nieuwe uitlopers.

Winterhard:

De genoemde soorten zijn winterhard bij ons, alleen Yucca rostrata kregen we niet door de winter.

Verkrijgbaarheid:

Gardenpalms

Tropical centre

Update:

Yucca rostrata hebben wij niet meer in de tuin omdat deze na de winter is gaan rotten onderaan de stam.

01-05-2019 Yucca baccata en Yucca gloriosa ‘variegata’ staan sinds het voorjaar van 2019 bij ons in de tuin.
Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »