Tropische-tuin.nl

Acacia alpina (Fabaceae)

Deze bodembedekkende plant groeit van nature op 1300 tot 1800 meter hoogte in de bergen van Australië.

Het is qua bloei niet één van de mooiste Acacias, maar wel eentje die bij ons probleemloos door elke winter komt, en dat is opzich wel weer heel erg bijzonder.

Ik heb deze soort verkregen uit zaad dat ik besteld heb in Nieuw Zeeland en in 2018 gezaaid heb.

Verzorging:

Mijn ervaring is dat deze plant veel beter groeit in vochtige grond, dan in kurkdroge zandgrond. Om te vergelijken heb ik meerdere alpinas aangeplant op verschillende plekken in de tuin. De Acacia alpina die in de kurk en kurkdroge grond staat, groeit haast niet. De alpinas die op een stukvoormalig bosgrond staan aan de zijkant van onze woning, hebben het echt naar hun zin daar en groeien ook veel sneller.

Stekken:

Een goede manier om te plant te vermeerderen is om nieuwe worteluitlopers uit de grond te trekken en die op te potten. In principe kan je de Acacia heel moeilijk stekken, het gebeurd wel eens, maar het is niet makkelijk.

acacia alpina

Zaaien:

Al met al kan het ongeveer een maand duren voordat de zaden ontkiemen.
De zaden moeten ook bewerkt worden, omdat de zaadhuid erg hard is, dus schuren, inknippen of iets dergelijks en daarna moeten de zaden gestratificeerd worden zodat ze opzwellen.


Winterhard:

Acacia alpina is komt hier steeds door de winter zonder enige vorm van bescherming. Als het lang koud blijft met een schrale oostenwind en de plant niet bedekt is met sneeuw, dan is met misschien verstandig om de plant voor de zekerheid te beschermen.

 

 

Verkrijgbaarheid:

Acacia alpina is niet in Nederland of Belgie te koop, je moet dus de plant zelf zaaien. Ook zijn er wereldwijd niet veel bedrijven die zaden van de Acacia alpina verkopen, maar in Nieuw Zeeland zit een bedrijf die wel zaden heeft van deze soort. Het bedrijf heet Milligan seeds en ik heb met het bestellen van zaden bij dit bedrijf goede ervaring.

 

2020 Update:

In 2019 heb ik in totaal 4 planten van deze soort in de tuin gezet, waarvan er drie nog in leven zijn.
De andere is niet goed gesetteld en helaas dood gegaan.

2022 Update:

De plant zit in februari 2022 vol met bloemknoppen en heeft niet geleden onder het natte weer en de nachtvorst.

 


 

 

Terug naar de Acacia pagina

Terug naar de Australische planten pagina

 

Translate »