2020

Acacia

Wereldwijd geliefd om zijn mooie gele bloemen. Als de plant in bloei staat, is de gehele plant bedekt met gele, soms geurende bloemen. Een hele bekende soort is de dealbata, deze soort wordt vooral veel in Frankrijk aangeplant. De plant wordt vaak mimosa genoemd en is in Nederland helaas niet winterhard. Maar de ondersoort A. dealbata ssp subalpina, maakt hier wel een kans van slagen.

Wereldwijd bestaan er ongeveer 1300 Acacia soorten, waarvan maar liefst 1000 in Australië.  De overige soorten komen voor in Afrika, Noord Amerika, Zuid Amerika en Azië. Sommige Acacia soorten hebben een blad zoals een Albizia (bijv. dealbata). Maar andere soorten hebben meer een blad zoals een Eucalyptus (pataczekii).

Mimosa

In de volksmond wordt de Acacia meestal mimosa genoemd, maar om verwarring met het geslacht mimosa te vermijden spreek ik het liefst over Acacia. Daarmee bedoel ik niet Robinia pseudo-acacia, die in de volksmond ook acacia genoemd wordt.

 

 

acacia rubida

Verzorging:

Je zou denken dat elke Acacia op de volle zon, maar de ervaring in mijn tuin heeft geleerd dat de pataczekkii en obliquinervia het veel beter doen in de halfschaduw. De rubidadealbata ssp subalpina de alpina staan het liefst in de volle zon.

Stekken:

Het is extreem moeilijk om deze planten te stekken, daarom zou ik deze planten eerder zaaien.

Zaaien:

De zaden kunnen veel voordeel hebben van koude stratificatie of een nacht weken in warm water, dit kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. De drie genoemde soorten heb ik allemaal verkregen uit zaad. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia. Als u het zelf een keer deze planten wilt zaaien dan kunt u  hier zaden bestellen.

Acacia-baileyana

Winterhard:

De pataczekii heeft -18C doorstaan in Portland, Amerika (bron ‘Trees for all seasons’, Sean Hogan).
Ik kan zelf nog niet oordelen over de winterhardheid, omdat onze pataczekii`s nog geen echte winter hebben gehad.

De rubida heeft bewezen jarenlang winterhard te zijn in de Hortus van de VU Amsterdam. Deze heeft bij ons -16C doorstaan, met minimale schade.

De obliquinervia is naar mijn mening de meest winterharde soort, samen met de alpina. Toen het bij ons in de tuin echt koud werd en het twee weken lang onder de nul graden bleef. Kwam bij een temperatuur van -16C de obliquinervia in bloei, terwijl de subalpina kapot vroor.

In het algemeen is Acacia minder winterhard is dan een Eucalyptus. Een erg beperkt groepje acacias is winterhard in Nederland en België.  

Hiernaast afgebeeld onze trost, de obliquinervia, deze Acacia staat in de tuin vanaf 2012 en is volledig winterhard.

 

Verkrijgbaarheid:

Pataczekii is (was?) te koop bij Henny Kolster en zaden bestelt u hier.

Rubida is te koop bij Pieter Zwijnenburg Jr in Boskoop en zaden bestelt u hier.

Obliquinervia is misschien te koop bij de Groeneprins en hij heeft meestal ook andere vorst tolerante soorten in het assortiment.

De onderstaande soorten hebben wij in de tuin staan. Klik op een van foto`s voor meer info.

acacia alpina
Alpina
acacia dealbata subalpina (2)
Dealbata ssp subalpina
acacia rubida
Rubida
acacia angustissma var suffrutescens
Angustissima var suffrutescens
acacia obliquinervia
Obliquinervia
acacia pataczekkii
Pataczekii

Update:

Hier zijn nog wat andere Acacia soorten die heel veel vorst verdragen:

Costiniana (?)

Allachiana (-14C?) (Zeer zeldzaam)

Kybeanensis (-16C)

Lucasii (?)

Pravissima (-15C)

Siculiformis (-16C)

Translate »