Tropische-tuin.nl

Acacia obliquinervia (Fabaceae)

acacia obliquinervia

Acacia obliquimervia komt van nature voor in Australie in de staten New South Wales en Victoria en groeit daar op hoogtes van 500 tot 1700 meter. De boom kan in zijn natuurlijke omgeving 15 meter hoog worden en groeit daar vaak op steile hellingen met zandsteen en graniet.  Op de foto hieronder staat onze Acacia obliquinervia afgebeeld in het voorjaar van 2020. De boom heb ik gezaaid in 2012 en is dus op moment van schrijven acht jaar oud. De plant stond eerst voor onze loods op het zuiden; ik merkte dat veel blaadjes tijdens de zomer paars en daarna bruin kleurden en afvielen. Blijkbaar houdt deze plant niet van volle zon. Ik heb deze plant maar verpoot naar een plek op de halfschaduw en daar doet hij het stukken beter.

acacia obliquinerviaBloei

In 2017 zat onze Acacia obliquinervia voor het eerst vol met bloemknoppen. De daarop volgende jaren heeft de plant elk jaar schitterend gebloeid in februari tot maart. Zelfs temperaturen van -16C deerden de bloemknoppen niet. 

Verzorging:

Deze plant houdt van een plek op de halfschaduw met goede drainage. U kunt de plant het beste beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek wanneer de plant nog jong is. Op oudere leeftijd is de plant geen bescherming meer nodig.

Vermeerderen:

Het is vrij makkelijk om deze boom zelf te kweken en zaaien is de beste manier om de plant te vermeerderen. Zaden zijn te koop bij Nindethana in Australië en vast wel bij meer zaadleveranciers.

Hoe?

De harde zaadhuid knip je in met een schaartje en daarna laat je de zaden voor een nacht weken in water. Zodra de zaden vocht opnemen, zullen ze opzwellen en daarna kan je de zaden stratificeren tussen vochtig keukenpapier in de koelkast, totdat de worteltjes verschijnen.

Winterhard?

In de winter van 2016/2017 kwamen wij erachter dat deze Acacia echt kei en kei winterhard is. Ondanks dat er deze winter een paar keer een gevoelstemperatuur van -16C, was er geen dood blaadjes te bespeuren na de winter en ook alle bloemknoppen zijn door de winter gekomen. Des te meer een teken dat Acacia obliquinvervia uitermate geschikt is voor het klimaat in de Benelux.

Waar te koop?

Misschien bij de Groeneprins of anders bij Rein en Mark Bulk

2022 Update:

Helaas is de obliquinervia in 2021 doodgegaan. Het was hier in de winter -16C en er lag veel sneeuw. Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn, want in eerdere jaren, kwam deze boom ook door -16C. Maar wij hebben voor die tijd zacht weer gehad, en vermoedelijk is de sappenstroom opgang gekomen. Dan is de plant heel kwetsbaar als het toch nog winter wordt. Gelukkig heb ik alweer een nieuwe gezaaid die ik in het voorjaar in de tuin zet.

Terug naar de Acacia pagina

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »