Acacia pataczekii (fabaceae)

acacia pataczekkii
Onze Acacia pataczekii in de tuin in Schoonebeek, Drenthe

Acacia pataczekii wordt in Tasmanië ook ´Wally´s Wattle´ genoemd. De plant is vernoemd naar de Poolse boswachter Wolfgang (Wally) Pataczek, die hem in 1972 ontdekt heeft.

Waarschijnlijk is deze soort een van de meest winterharde Australische acacias, volgens de literatuur heeft deze soort in Portland (Amerika) -18C doorstaan in een koude winter. De plant kan in zijn natuurlijke omgeving 7.5 tot 10,5 meter hoog worden.

Verzorging:

Halfschaduw met de wortels in de schaduw. Indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.

Vermeerderen:

De plant is te vermeerderen uit stek, maar zaaien is veel makkelijker.

Winterhard:

Sinds deze plant bij ons in de tuin staat, is het hier nog niet echt koud geweest. Dus heb ik heb de plant zelf nog niet uit kunnen testen.

Maar volgens de literatuur is dit één van de meest winterharde Acacia soorten, samen met Acacia obliquinervia, Acacia rubida en Acacia alpina

Verkrijgbaarheid:

Deze plant is soms te koop in Engeland onder andere bij Panglobal Plants 

2020 Update:

Sinds het najaar van 2018 staat  er twee Acacia pataczekkii`s bij ons in de tuin en ze komen zo langzamerhand goed aan de groei. Ik denk dat beide exemplaren nu ongeveer anderhalf meter hoog zijn.

Translate »