Tropische-tuin.nl

 Acacia rubida (Fabaceae)

acacia rubida
Onze Acacia rubida vol in bloei.

Acacia rubida komt voor in het noordoosten van de staat Victoria in Australië

De plant groeit in Australië, meestal uit tot een struik van ongeveer 5 meter hoog en in uitzonderlijke gevallen kan hij 13 meter hoog worden, daar groeit hij op heuvelachtig terrein over een breed scala aan gronden. 

Deze soort was jarenlang goed winterhard in de hortus van de VU in Amsterdam, ik weet niet of hij er nu ook nog staat. Deze Acacia heeft in zijn jeugdjaren een geveerd blad en ontwikkelt later, zoals bij de meeste Australische acacia’s, ongedeelde bladeren (phyllodiën). Dit zijn in feite verbrede bladstelen die de functie van het blad overnemen. 

De Acacia rubida bloeide bij ons voor het eerst op 10 april 2015 en bloeide daarna ook in 2016 en 2017. In het jaar 2017 zat de plant vol met zaaddozen.

 

acacia rubida
Hier ziet u dat de plant bloemknoppen heeft aangemaakt. Deze bloemknoppen worden in de zomer aangemaakt en het daaropvolgende jaar bloeit de plant dan in maart en april.
acacia rubida
De prachtige bloemen van de Acacia rubida. Het is ook heel duidelijk te zien dat het blad veel lijkt op het blad van de Eucalyptus boom
acacia rubida
Hierboven ziet u de zaaddozen die de plant heeft aangemaakt na de bloei. Elke zaaddoos bevat ongeveer 10 zaden. De zaadddozen zijn eerst groen en kleuren daarna langzaam bruin.
acacia rubida
Hierboven ziet u stam van de Acacia rubida. De stam heeft een bruin/ rode kleur. Ik vermoed dat de stam als de plant wordt ouder wordt, veel grover wordt.

Verzorging:

Volle zon, indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.

Vermeerderen:

Alhoewel het niet onmogelijk is om de Acacia te stekken is zaaien de manier. Vers Acacia rubida zaad heeft geen voorbehandeling nodig. Koude stratificatie of een nacht weken in warm water kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia

Winterhard:

In de winter van 2016/2017 heeft de plant een beetje bladschade opgelopen. Zo her en der was er wat bruin blad. Maar de bloemknoppen hebben de winter overleefd en in april stond de rubida schitterend in bloei.

Verkrijgbaarheid:

Acacia rubida is te koop bij Pieter Zwijnenburg Jr in Boskoop en zaden bestelt u hier


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was te doen voor deze Acacia. De plant had redelijk wat bruin blad, maar verder geen echte schade. De plant stond weer mooi te bloeien in het voorjaar


2022 Update:

In februari 2021 is het één week nog heel koud geweest, er lag bij onze in de tuin op sommige plekken wel een meter sneeuw en het is in de nacht een paar keer -16C geweest. Helaas is de A. rubida bevroren. In de late zomer is de rubida weer uitgelopen vanuit de stam, maar heb de boom wel om moeten zagen. Hopen dat het nu weer jaren goed gaat, totdat het weer een keer heel erg koud wordt. 


Terug naar de Acacia pagina

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »