Deze Chileense Berberis is vernoemd naar ‘Darwin’. Volgens het internet zou deze plant winterhard zijn tot –15C, maar heeft hier al veel lagere temperaturen doorstaan.
Op 13 maart 2010 heb ik deze soort geplant in de tuin. De plant staat nu naast onze Umbellularia California (Californische laurier). De bloei vindt plaats in april en mei en overtreft met haar prachtige oranjekleur vele andere zuurbes soorten.
De bloemetjes hebben een diameter van 10 mm en de hoogte van Berberis darwinii bedraagt uiteindelijk circa vier meter. Berberis darwinii heeft een klein wintergroen blad, met aan de top van ieder blad drie naalden, de blaadjes zijn 1-3 cm lang and 5-15 mm breed. Berberis darwinii staat graag op een zonnige plek maar kan ook uitstekend in de halfschaduw staan. De plant produceert eetbare vruchten met een diameter van 6-7 mm, die moeilijk te plukken zijn i.v.m. de doorns aan de struik.
Volle zon en een goede drainage.
Halfverhoute stek met hiel in het midden of aan het einde van de zomer, behandeld met een groeihormoon onder mist. Na vier tot tien weken zal 80 tot 90% geworteld zijn. De beste periode om een verhoute stek van 10 tot 15 cm lang te nemen is in het midden of aan het einde van de winter. Berberis darwinii kan ook verkregen worden uit zaad, de zaden zijn koude stratificatie nodig en de ontkieming zal plaatsvinden over meerdere jaren.
Berberis darwinii is volledig winterhard en heeft geen bescherming nodig.
H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk
Deze plant wordt in Australië beschouwd als onkruid en staat ook vermeld op de site Weeds of Australia.
Berberis darwinii is gelijk aan Berberis thunbergii en Berberis floribunda.
Ik heb de plant uit de tuin gehaald omdat ik wat anders wil proberen op deze plek. In ieder geval heeft deze Berberis bij ons in de tuin bewezen winterhard te zijn en te kunnen bloeien.