Tropische-tuin.nl

Bulbine frutescensBulbine frutescens is een succulent met vleesachtige bladeren en wordt ook wel de gele kattenstaart genoemd.

Verspreidingsgebied

De plant komt veel voor in delen van Noord-Kaap, West– en Oost-Kaap; het bereikt echter zijn hoogtepunt in de sappig-rijke, droge valleien van Oost-Kaap.

Beschrijving

Het is een bodembedekker en zal uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 30 cm.  De gele kattenstaart bloeit in het voor- en najaar met geel/oranje bloemen. Het schijnt dat deze succulent ook medicinale eigenschappen heeft. Bij kneuzing van het vettige blad komt een substantie vrij die een medicinale bijwerking kan hebben. In een compres kan het kneuzingen verzachten, door op de huid te smeren kan het bijvoorbeeld exzeem milder maken, bij verbranding brengt het koelte etc.

Medicinale eigenschappen

Deze plant staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, het sap wordt gebruikt tegen bijen- en wespensteken, muggenbeten, bromvlieg, blaren, koortslippen , mondzweren, gebarsten lippen, vingertoppen, hakken, zonnebrand, brandwonden, droogt acne uit en nog veel meer.




Bulbinella latifolia ssp. latifoliabulbinella latifolia var. latifolia is een vrij onbekende in culivatie. De plant heeft een het uiterlijk van een Aloe en bloemen zoals die van de kniphofia.

Deze soort is winterhard in Sheffield in Engeland, maar kan al doodgaan bij -5C in pot. Deze soort lijkt er veel op Bulbine alooides die iets kleiner is in alle opzichten.

Deze soort  heeft felgele bloemen in cilindrische trossen en ik ben reuze benieuwd of het mij gaat lukken om deze plant door de winter te krijgen bij ons. Op het moment van schrijven heb ik 7 zaailingen van deze plant. Ik heb deze gezaaid in december 2020 en in het voorjaar van 2021 heb ik al redelijke uitziende plantjes. Het is mij nog onbekend hoe ik deze plant het beste moet behandelen, ik heb gelezen dat hij in de zomer droog moet staan en dat wintersenatheid geen probleem moet zijn, mits een goede drainage. Maar daar moet ik zelf allemaal nog achter komen. Alles leren in de praktijk blijft voor mij nog het beste. Soms is de eigen ervaring heel anders dan wat anderen schrijven op internet.

Dus wordt vervolgd

De foto hiernaast is ter illustratie, omdat mijn planten nog te klein zijn 

Terug naar de Afrikaanse planten pagina


Verzorging:

Volle zon, zandgrond of rotstuin, goede drainage. 

Het is een gemakkelijk te kweken watergewijze, bloeirijke bodembedekker die, met een minimum aan verzorging, er het hele jaar door goed uit zal zien. Het combineert prachtig met blauwe dwerg agapanthus.

Deze sappige vaste plant vermenigvuldigt zich snel. Snoei het als het  vorm slordig wordt. Voor het beste resultaat moet het worden geplant in goed doorlatende grond, bij voorkeur verrijkt met compost. De uitgebloeide bloemhoofdjes dienen verwijderd te worden om verdere bloei te stimuleren. Deze planten geven de voorkeur aan de volle zon, maar groeien ook een deel van de dag in de halfschaduw. Je kan ze ook in uw huis kweken, maar hebben dan wel veel behoefte aan daglicht.

Vermeerderen:

Vermeerderen door zaaien, stekken of  delen van de scheuten en dat kan het beste in het voorjaar gedaan worden. Zodra de zaailingen vier bladeren hebben en de stekken een goed gevormd wortelstelsel hebben, kunnen ze worden overgeplant.

Winterhard:

Helaas is het niet gelukt om de plant heelhuids door de winter heen te krijgen

Verkrijgbaarheid:

Bakker

Translate »