Tropische-tuin.nl

Callistemon pityoides (Myrtaceae)

callistemon pityoides



Deze bladhoudende struik groeit in Australie op hoogtes van 600 tot 2000 meter. De plant is inheems in de staten New South Wales, Queensland en Victoria.  In New South Wales groeit hij in de Snowy Mountains region en de hogere Blue Mountains, in Victoria in de Noord-Oostelijke Alpen. In Queensland komt hij voor in de buurt van de Racecourse Creek ten noord oosten van Wallangarra.
 Doet het goed in natte gebieden en is opgewassen tegen slechte drainage en kan tegen permanent vochtige grond.

Helaas wordt deze plant zelden aangeboden bij tuincentra. Waar ze wel vaak de niet winterharde citrinus of linearis aanbieden.

De grotere vormen breiden zich uit tot 2 meter. De bladeren zijn smal en scherp, ze zijn 1,5 tot 2,5 cm lang en 3 mm breed. Hij bloeit met helder gele bloemen en het is de meest winterharde Callistemon. Vroeger werd deze soort verkeerd benoemd als Callistemon sieberi, nu zijn er 2 soorten. De pityides heeft ook soorten die veel trager groeien en een veel compactere vorm hebben, van deze dwergvormen hebben wij drie soorten in de tuin. Namelijk Callistemon pityoides ‘Corvallis’, Callistemon pityoides ‘Kosciuszko princess’ en een soort die wij hebben gekocht bij kwekerij het houtenhuis

callistemon pityoides
callistemon pityoides
callistemon pityoides

Verzorging:

Het liefst volle zon, maar bloeit bij ons ook in de halfschaduw. Houdt van vochtige grond, maar dat is niet essentieel. De dwergsoorten van de pityoides verdragen meer vorst dan niet dwergsoorten.

Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.

Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.

Winterhard:

Kleine plantjes van een paar jaar oud zou ik beschermen in de winter. Je kan de grond afdekken met dennenschors en de plant inpakken met vliesdoek of noppenfolie. Oudere planten zijn geen bescherming nodig, ze staan bij ons al vanaf 2010 in de tuin.

Verkrijgbaarheid:

U kunt het proberen bij kwekerij Rein en Mark Bulk en Esveld, want ze hebben in het verleden deze plant in het assortiment gehad.

Zaden zijn te koop bij Nindethana

Update:

Callistemon pityoides is de hardste Callistemon die er is, en in 2012 zijn al onze Callistemon pityoides planten zonder schade door de winter gekomen. Wij hebben nu verschillende pityoides soorten in de tuin staan:

  • zaailing gekweekt uit dat dat wij besteld hebben bij Nindethana in Australie
  • ‘Kosciuszko Princess’
  • ‘Corvallis’
  • Een dwergsoort die wij gekocht hebben bij kwekerij ‘Het Houtenhuis’.
 
 
 
Translate »