Tropische-tuin.nl

Callitris oblonga (Cupressaceae)

callitris oblonga

Callitris oblonga is een conifeer die voorkomt in de Australische deelstaten New South Wales en Tasmanië en het is een fraaie grote struik of kleine ronde boom. 

In Australië is hij beter bekend als Pygmy Cypress Pine en er in totaal 19 Callitris soorten. De plant kan als solitair aangeplant worden maar is ook mooi als haag. Callitris betekent ‘mooie boom’ en die naam hebben ze vast gegeven omdat hij van die schitterende naalden heeft. 

Aangezien de Callitris oblonga in het Noord-Oosten van Tasmanië groeit en daar de gemiddelde regenval maar 500 mm per jaar is, heeft hij geen behoefte aan een erg vochtige grond en moet eens gesetteld, goed opgewassen zijn tegen droogte.Het schijnt ook dat de Callitris oblonga van New South Wales veel meer vorst verdraagt dan die van Tasmanië.

Verzorging:

Volle zon, droge grond tot vochtige grond, leem tot zandgrond, beschut planten, pas aanplanten als de conifeer 3-5 jaar oud is

Stekken:

In zomer of in de herfst, mij ontbreekt verdere informatie over het stekken van de Callitris

Zaaien:

2 tot 4 weken stratificeren bij een temperatuur van 2 tot 4C. Gebruik zaad dat niet ouder is dan één jaar. Zaai in het midden van de winter tot het vroege voorjaar. Zaad ontkiemt meestal in 2 tot 12 weken.

Winterhard:

-15C?

Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij Nindethana en Wildseeds Tasmania

Update:

De Callitris oblonga die ik gekregen heb van Jeff Irons, heeft het net niet gered in de volle grond. De conifeer is in de winter van 2011/ 2012 doodgegaan. Ik vermoed dat de plant nog veel te klein was om in de tuin te zetten.

Gelukkig heb ik ook een nieuwe gezaaid, die op moment van schrijven (07-12-2013) 3.5 jaar oud is. Deze conifeer (afgebeeld op de foto rechts) heeft een goed ontwikkeld wortelsysteem en al behoorlijk wat stamdikte. Ik wacht misschien nog 1 a 2 jaar en zet hem dan pas in de tuin. Ik vermoed dat een Callitris met een goed ontwikkeld wortelsysteem en behoorlijk wat stamdikte winterhard kan zijn, mits beschermd tegen de uitdrogende oostenwind.

2018 Update 

Deze plant heeft het uitgehouden van 2014 tot 2018. De winter van 2017/2018 was toch veel te veel voor deze mooie conifeer. Het is echt heel erg zonde dat ik deze conifeer niet door de winter kan krijgen, misschien ga ik het ooit nog een keer proberen, want het is echt een hele schitterende conifeer die je niet snel ziet in andere tuinen.

 
Translate »