Tropische-tuin.nl

Campsis tagliabuana 'Madame Galen' (Bignoniaceae)

Campsis tagliabuana 'Madame Galen'Campsis tagliabuana ‘Madame Galen’ is een hybride tussen de Japanse Campsis grandiflora en de Amerikaanse Campsis radicans

Deze soort kan een hoogte bereiken van 10 a 12 meter en heeft bijzonder grote bladeren tot 15 cm lang.
Het blad is samengesteld uit 15 eironde en grof gezaagde zijblaadjes.

De Latijnse naam ‘Tagliabuana’ herdenkt de 19e eeuwse Italiaanse boomkwekers, Alberto en Carlo Tagliabue.

Bloei

Als de Campsis eenmaal in bloei staat is het een waar spektakel in de tuin. De exotisch aandoende bloemen zijn 8 tot 10 cm lang en ze zijn aan de buitenkant zalmkleurig roze, aan de binnenzijde oranjerood. De bloei vindt plaats in juli en augustus, het is dus echt een zomerbloeier.

De Campsis tagliabuana `Madame Galen`is winterhard in Nederland en heeft bij ons in de tuin nog nooit winterschade gehad.

Let op

Deze klimmer geeft een heel mooi exotisch effect aan uw tuin. Maar onze ervaring is dat je wel goed moet weten, waar je aan begint met deze plant.

Wij hebben de plant in 2010 uit de tuin gehaald, om zo enkele Lagerstroemias een warm plekje te geven voor een zuidmuur. Maar wij zitten elk jaar met de uitlopers van deze Campsis. Toen ik de plant uit de tuin heb gehaald, heb ik ook nog een heel stuk grond omgespit. Dit heb ik gedaan om er zeker van te zijn. dat ik alle wortels resterende wortels uit de tuin heb gehaald.

Maar hoe diep ik ook spitte, ik bleef wortels tegen gekomen. Ik ben op het laatst maar gestopt op anderhalf meter diepte en heb toen dus niet alle wortels uit de tuin kunnen halen.

Als de de ruimte hebt of je weet zeker dat je de plant nooit uit de tuin wilt halen, dan kan je er rustig aan de Campsis beginnen. Maar als de Campsis ooit een keer uit de tuin moet, dan kan je tegen problemen aanlopen en kom je elk jaar weer nieuwe uitlopers tegen.

Campsis Yellow Trumpet
Campsis Yellow Trumpet
campsis yellow trumpet
Campsis Yellow Trumpet
campsis
Campsis 'Madame Galen'
campsis
Campsis 'Madame Galen'

Verzorging:

Warme, beschutte plek in de volle zon. Voedselrijke vochtige grond.
Bloeit vaak na 3 jaar. Zone (6-11). De beste tijd om te snoeien is in de zomer na de bloei; de plant kan echter extra snoeien nodig zijn om een sterke groei te beheersen.

Vermeerderen:

JJe kan deze plant vermeerderen door afleggen of door het oppotten van worteluitlopers.

Winterhard:

Deze plant is volledig winterhard.

Verkrijgbaarheid:

Deze Campsis is overal wel te koop, bijvoorbeeld ook bij Intra-tuin.

Update

In 2011 heb ik de plant uit de tuin gehaald. Omdat het aanzicht van de garagemuur erg wild werd. De plant is helaas niet met alle wortels uit de tuin gehaald en maakt elk jaar nieuwe uitlopers vanuit de grond. Tot heden (2020) is het niet gelukt om van de plant af te komen. Een betere manier was achteraf om een gat te boren in de plant en er round-up in te spuiten. 

Als de standplaats goed is, en je niet van plan is om de plant uit de tuin in de toekomst uit de tuin te halen dan is het een prima exotische plant.
Maar als je deze plant eenmaal uit moet halen en er blijven wortels achter, dan kan je elk voorjaar en in de zomer weer uitlopers verwachten.

 

 

Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

 

Translate »