Tropische-tuin.nl

Diselma archeri (Cupressaceae)

diselma archeri

Een zeldzame conifeer

Diselma archeri komt alleen voor in Tasmanië en wordt in zijn natuurlijke omgeving maximaal zes meter hoog. In cultivatie zal hij een hoogte bereiken van twee meter.

 

De enige in het geslacht

Diselma is de enige in het geslacht, er zijn dus geen andere Diselma soorten, alleen de archeri. Planten die in Engeland verkocht worden als Pherosphaera hookeriana (vroeger bekend als Microstrobos) zijn in feite Diselma archeri’s.

Zaden

De plant maakt zelden zaad aan, in het wild komt dit ongeveer 1x in de acht tot tien jaar voor.
Je kan deze plant verkrijgen door zaaien, gebruik dan vers zaad, de opkomst is normaal gesproken erg laag, daarom is indien mogelijk stekken een betere manier om aan de plant te komen.

Bloemen

Net zoals bij andere Cupressaceae familie leden heeft de Diselma archeri mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant. Mannelijke bloemen hebben rode pollen en daardoor ziet de conifeer er zeer aantrekkelijk uit in de zomer. De hele kleine blaadjes overlappen elkaar en zetten rechte driehoeken langs de takken.

Winterhard:

Wij hebben deze plant elke winter beschermd met vliesdoek, maar ik heb het vermoeden dat het niet nodig is en dat de plant volledig winterhard bij ons is.

Read Dwarf

Er bestaat zelfs een Diselma selectie die een volwassen hoogte bereikt van maar 60 cm. Deze is gevonden op ‘Mount Read’ en wordt verkocht als ‘Read Dwarf’ het is een ongeregistreerde naam. In Engeland heeft deze selectie bij een vriend van mij een hoogte bereikt van 30 cm bij 60 cm breed in 18 jaar tijd. Deze ongewone conifeer is uitermate geschikt voor kleinere tuinen

 

diselma archeriStekken:

Alhoewel het mogelijk is om de plant te verkrijgen uit zaad, is stekken DE manier. De stekjes worden genomen in het voorjaar of najaar. Gebruik kop stekjes van 40-50 mm lang die half verhout zijn. Verhout kan op zich ook wel, maar half verhoute stekjes stekken makkelijker. Verwijder de onderste blaadjes, maak een wond (met bijv. een scalpel) en gebruik een stekgel. Volgens een Australisch artikel moet je de stekken tot ½ tot 1/3 in het stekmedium plaatsen maar dat lijkt mij erg diep. Ik zou zelf een cm of 2 aanhouden. Als zaaimedium kan je bijvoorbeeld 1 gedeelte turf nemen en 2 gedeeltes scherpzand.

Verzorging

Diselma archeri stelt weinig eisen; hij groeit in de volle zon tot diepe schaduw. Op beide plekken doet hij het even goed. Het schijnt dat hij ook makkelijk te verplaatsen is uit de tuin van de ene naar de andere plek zonder dat hij veel schade oploopt. Diselma archeri is te vergelijken met Microcachrys tetragona. Ze groeien allebei onder dezelfde omstandigheden in dezelfde condities. De plant heeft in de zomer en dan vooral op zandgrond wel extra water nodig, want onze plant is helaas verdroogd in de zomer. 

 

Verkrijgbaarheid:

Kwekerij Esveld in Boskoop.

2018 Update:

Helaas is deze conifeer doodgegaan in de zomer van 2018.
De winter is blijkbaar geen probleem voor deze plant, maar wel zomerse droogte.
Daarom is het nodig om extra water te geven in de zomer.




Terug naar de Australische planten pagina

Translate »