Tropische-tuin.nl

Leptospermum obovatum (Myrtaceae)

Leptospermum obovatum is in een erg onbekende Leptospermum, Jeff Irons (voormalig voorzitter van de Australasian plant society UK) tipte mij over deze Leptospermum omdat hij behoorlijk winterhard is en uitermate geschikt voor het klimaat van Nederland en België.

De plant is inheems in de staten New South Wales en Victoria in Australië en kent een gemiddelde regenval van 550-1450 mm.De gemiddelde temperatuur in zijn omgeving ligt tussen de  6C en 18C, met een maximum van 30C. Deze Leptospermum komt voor op hoogtes tot 1600 meter en zou opgewassen zijn tegen slechte drainage, want volgens een Australische site is de grond in zijn natuurlijke omgeving soms ondergelopen voor een bepaalde periode. De plant kan een hoogte bereiken van 2 tot 4 meter en leeft meestal niet langer dan 15 jaar. De blaadjes zijn gemiddeld 8 – 17 mm lang  en 2 -7 mm breed en de bloemen zijn 12 mm breed.

Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel zoals Clonex om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet met bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week tot 6 weken. 

Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Om de plant soort echt te verkrijgen is stekken vaak een betere methode. Als er andere Leptospermums in de buurt staan, kan je hybride zaad krijgen, je krijgt dan een kruising tussen twee verschillende soorten. 

Winterhard:

Deze soort heeft nog nooit winterschade gehad bij ons in de tuin.

 

Verkrijgbaarheid:

Nindethana verkoopt zaden van Leptospermum obovatum.

 

Update:

Ik heb in 2019 Leptospermum obovatum verplaatst in de tuin, samen met de L. grandifolium en L. myrtifolium omdat ik een plekje vrij moest maken voor wat Banskias. De Leptospermum obovatum heeft bewezen winterhard te zijn bij ons in de tuin, dus ik durf het nu wel aan om hem op plek neer te zetten. De plant heeft het wel moeilijk gehad door het verplaatsen in de tuin ,maar een jaar later in 2020 was de plant weer helemaal hersteld.

 

 

Terug naar de Leptospermum pagina



Terug naar de Australische planten pagina

Translate »