Lomatia (Proteaceae)

lomatia ferrugineaLomatia is een geslacht van 12 bladhoudende bloeiende planten uit de Protea familie en is inheems in het oosten van Australië en Zuid-Amerika.

Negen Lomatia soorten komen uit Oost-Australië en drie soorten komen uit Zuid-Amerika.

Men vindt de hoogste Lomatia soorten in de regenwouden en die kunnen maar liefst 18 meter hoog worden.

De bloemen van het geslacht Lomatia zijn wit, crème, geel of heel af en toe roze.

Na de bloei kunnen leerachtige vruchten verschijnen. Deze vruchten hebben twee rijen van gevleugelde zaden.

In het verleden zijn er nog drie Lomatia soorten geweest maar die zijn helaas alle drie uitgestorven.  

Australische Lomatia soorten

lomatia fraseri

Lomatia fraseri

Deze soort groeit uit tot een grote struik of kleine boom en is endemisch in Oost-Australië (Victoria en New South Wales). De plant heeft mooie getande bladeren en een frisgroen blad. Deze plant is al jarenlang winterhard bij ons in de tuin, zonder enige vorm van bescherming

lomatia myricoides

Lomatia myricoides

Deze Lomatia werd voor het eerst beschreven in 1807 door de Duitse Botanicus Karl Friedrich von Gaertner als Embothrium myricoides. Lomatia myricoides heeft lancetvormige blaadjes met een spitse top. De plant groeit uit tot een grote houtachtige struik tot een kleine boom van twee tot vijf meter. Endemisch in Victoria en New South Wales, men vindt de soort vaak in een vochtige omgeving en heeft in zijn natuurlijke omgeving een gemiddelde regenval tot ongeveer 1000 mm in New South Wales en tot 1500 mm in de ‘Blue Mountains’. De plant bloeit in de zomer met crème witte bloemen dee 7 tot 8 mm lang zijn. De stam van de plant is bruingrijs en doet enigszins ruig aan. De plant heeft een zogenaamde ‘lignotuber’ waardoor hij na een bosbrand weer uitloopt. In Australië is de plant opgewassen tegen volledige schaduw, maar dat zal bij ons niet aan te raden zijn.

lomatia tinctoria

Lomatia tinctoria

Deze plant groeit uit tot een kleine struik van 2 meter en is endemisch op Tasmanië. De plant heeft verdeelde bladeren en bloeit met witte bloemen. Deze soort was voor het eerst beschreven in 1805, door de Franse natuurkundige F. Jacques Labillardière als Embothrium tinctorium. Deze plant houdt van zure grond die goed gedraineerd is en kan in de zon als in de schaduw.

Zuid-Amerikaanse Lomatia soorten

lomatia ferruginea

Lomatia ferruginea

Deze bladhoudende boom is endemisch in Chili en heeft in mijn ogen het mooiste blad van alle Lomatias. Het varenachtige blad wordt vergezeld door clusters van rode en gele bloemen in de zomer. Houdt van drassige condities en kan in de volle zon als in de diepe schaduw volgens het internet. In Chili worden de blaadjes gebruikt als snijbloem. Deze plant is moeilijk verkrijgbaar en ik heb de onze besteld in Engeland. Helaas is deze plant in zijn tweede jaar dood gegaan. Ik heb geen idee waarom, maar ik wil deze plant zeker nog een keer proberen in de tuin en dan niet meer op het zuiden, maar op het westen zodat hij iets koeler staat.

Verzorging:

In het algemeen houdt Lomatia van vochtige grond en een plek in de volle zon tot halfschaduw met goede drainage.
Aangezien de Lomatia tot de Protea behoort is het raadzaam voorzichtig te zijn met fosfaat en zou ik de plant zeker geen mest geven met een hoog fosfaat gehalte.

Stekken:

De plant is makkelijk te stekken. Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant.
Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet met bodemverwarming.

De stekken kunnen wortelen binnen 3 weken. Zorg ervoor dat de stek ongeveer 2-4 blaadjes heeft en die kunt u ook door de helft knippen.

Winterhard:

Lomatia myricoides, L. fraseri, L. hirsuata en L. tincoria zijn alleen winterhard bij ons in de tuin.

Verkrijgbaarheid:

Rein en Mark Bulk
Esveld

Update:

L. ferruginea is in de zomer van 2016 doodgegaan in de tuin, omdat de plant waarschijnlijk veel te warm en te droog heeft gestaan.
De plant stond in de volle zon, op een plek met reflecterende warmte.




Terug naar de Australische planten pagina

Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina