Tropische-tuin.nl

Phormium tenax (Xanthorrhoeaceae)

phormium tenax

De Phormium tenax komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland en North Folk eiland en behoort tot de lelie familie

Je hebt ze in verschillende varianten, waarvan de groene variant met de zwarte bladrand het meest winterhard is. 

In Nieuw-Zeeland kan hij een hoogte bereiken van 3 meter. Het is een goede groeier, hij groeit nog tot 8 graden boven nul.

Van 2007 tot 2010 ben ik aan het experimenteren geweest met de Phormium in de tuin. In maart 2009 heb ik de rode Phormium geplant, en in april 2010 heb ik de Phormium tenax “Goliath” in de tuin gezet. De laatste is de grootste Phormium die drie meter hoog kan worden.

Helaas is de rode Phormium tenax geheel bevroren in de winter van 2009/2010 en heb ik hem maar uit de tuin gehaald en de ‘Goliath’ heeft het bij ons ook niet gered. 

Een detail wat ik niet wist, maar wat Hans Prins (de groene prins) mij vertelde, is dat de Phormium tenax met de zwarte bladrand harder is dan de Phormium tenax met de rode bladrand.

Een volwassen Phormium in Amerika

De bloemen van de Phormium

Een gekleurde vorm die wij zagen op Madeira

Een mooie gekleurde vorm die wij zagen op Madeira

Verzorging:

Licht zure zand, klei of leemgrond, droge of vochtige grond maar wel met goede drainage. Beschermen in de winter tegen de uitdrogende oostenwind.

Stekken:

Delen is de manier om te plant te vermeerderen.

Zaaien:

Het is mogelijk om de plant te vermeerderen uit zaad, maar dat kan wel lang duren. Gemiddeld doen de zaden er 30 tot 180 dagen dagen over, om te ontkiemen.

Winterhard:

Ik vrees dat Phormium tenax niet geschikt is voor het oosten van Nederland. In de winter van 2011 is hij weer tot aan de grond afgestorven. Maar sinds wij vanaf 2018 (?)  van die kwakkel winters hebben, is het misschien wel weer het proberen waard. 

Verkrijgbaarheid:

Phormium is een commerciële plant en is bij veel verschillende kwekerijen te koop.
.

Update 11-11-2017

Aangezien wij hier in Nederland de afgelopen jaren steeds van die kwakkelwinters hebben en ik joekels van Phormiums heb gezien in de Botanische tuin van Delft wil ik het toch weer gaan proberen.

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »