Tropische-tuin.nl

De Acacia dealbata subalpina is de meest winterharde variëteit van Acacia dealbata.

De op de foto weergeven Acacia staat niet bij ons in de tuin, maar in een tuin van een vriend in België. Ik heb helaas onze plant uit de tuin meoten halen, wegens herindeling van de tuin.

Het is een snelgroeiende, groenblijvende kleine boom die je op een beschutte plek kan proberen. Als de plant eenmaal in bloei staat, is deze bedekt in de winter met heldergeel, geurende bloemen.

Deze plant komt in Australië voor op hogere hoogtes van Brindabella Range,  Braidwood area, New South Wales en Australian Capital Terretory tot Mount Disappointment, noordoost Victoria; verder op de Snowy Moutains. Gebruikelijk op besneeuwde bergen, groeit in hoog open bos, open bos, bos of lang bos, op bergruggen, steile en zachte hellingen, in geulen en in de buurt van beekjes.

Er is vaak veel verwarring wat nu een Acacia dealbata is en wat is nu een Acacia dealbata var. subalpina is. Voor zover ik weet heeft de subalpina een blauwblad en de gewone dealbata meer een groenblad. Ik denk dat er meer kenmerken aan de plant zullen zijn om deze te kunnen identificeren, maar die zijn bij mij nog niet bekend

acacia dealbata subalpina

Verzorging:

Volle zon, indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.

Vermeerderen:

De plant is te vermeerderen uit stek, maar dat schijnt niet makkelijk te zijn en zaaien is veel makkelijker.

Winterhard:

In de winter van 2016/2017 is de plant grotendeels afgestorven tot aan de grond. Alleen in de eerste 40 cm zit nog leven. Grotere planten hebben het in Nederland en België wel overleefd, dus misschien was het gewoon pech omdat onze plant nog niet zo oud was.

Ik ben van mening dat als je liever op zeker wilt spelen, je beter de Acacia obliquinervia kan planten in tuin, want de onze Acacia obliquinervia is hier volledig winterhard. Een andere optie is de Acacia alpina, deze is ook volledig winterhard, maar blijft wel veel kleiner en is meer een bodembedekker.

acacia dealbata subalpina


Verkrijgbaarheid:

Deze plant is soms te koop in Engeland, beter en veel makkelijker is om de plant zelf te kweken uit zaad. Zaden kunt u bijvoorbeeld kopen bij NindethanaMilligan Seeds of Ebay.


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was toch veel te veel voor deze Acacia. De plant is tot de grond afgestorven, maar in het voorjaar wel weer uitgelopen vanuit de stam en grond. Ik heb de plant toch maar uit de tuin gehaald.

Als het lukt met deze Acacia in de tuin heb je een van de mooiste Acacia soorten in de tuin staan, maar als je meer op zeker wilt spelen dan kan je in mijn ogen beter een Acacia obliquinervia of een Acacia rubida of Acacia pataczekii aanplanten. Deze twee soorten verdragen meer vorst dan de subalpina. Een Acacia alpina kan natuurlijk ook, maar dat wordt geen boom en is een bodembedekker

Terug naar de Acacia pagina

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »